Da li online sastanci guše kreativnost?

Zahvaljujući globalnoj pandemiji korona virusa, mnoge kompanije su svoje celokupno poslovanje preselile na internet, gde se najčešće održavaju i sastanci.

I dok jednima ovakav način funkcionisanja u potpunosti odgovara, drugi smatraju da virtuelni sastanci ne doprinose funkcionisanju tima ili organizacije.

Upravo je ova tema bila predmet nedavno sprovedene studije kojom su istraživači želeli da utvrde da li online sastanci mogu uticati na kreativnost radnika.

Studija, objavljena u časopisu “Nature”, obuhvatila je 602 zaposlena, koji su bili podeljeni u nasumične parove.

Svaki par je dobio pet minuta da osmisli kreativnu upotrebu jednostavnih predmeta, kao što je na primer frizbi, a potom i jedan minut da izabere najkreativniju ideju. Neki parovi su zamoljeni da ovaj zadatak odrade putem video poziva, dok su se drugi lično sastajali ovim povodom.

Rezultati su pokazali da su parovi koji su imali lični sastanak imali i više ideja nego “virtuelni parovi”. Međutim, interesantno je i da su online parovi bili bolji u izboru najbolje ideje.

Istraživači su tokom studije koristili i tehnologiju za praćenje očiju, kako bi utvrdili da li fokusiranje na ekran može uticati na kreativnost osobe.

Parovi koji su radili virtuelno su proveli više vremena direktno posmatrajući jedni druge i manje su se sećali svog okruženja. Oni koji su imali lične sastanke su pak proveli više vremena razgledajući prostoriju, ali su imali i više ideja!

Istraživači su kasnije odradili istu studiju sa 1.490 inženjera.

Parovi su zamoljeni da razmisle o novim idejama za proizvode i da izaberu jednu kao najbolju ideju za svoju kompaniju.

Rezultati su bili slični prethodnoj studiji, pri čemu su inženjeri koji su imali uživo sastanke diskutovali o više ideja, dok su “virtuelni parovi” bili uspešniji u donošenju odluke o tome koja je ideja najbolja.

Iako smatra da će u budućnosti hibridni model rada dominirati tržištem, autorka studije, Melani Bruks, kaže da rezultati studije sugerišu da kompanije treba pažljivo da razmisle o tome koji zadaci mogu da se obavljaju na mreži, a koje - poput razmišljanja o novim idejama - je ipak bolje obaviti lično.

Povezane informacije

Komentari

    Prikaži više 
     Prikaži manje

Ostavite komentar