Devojčice iz cele Srbije na završnoj svečanosti Dana devojčica u IKT-u

Danas je u Skupštini grada Beograda održana Završna svečanost povodom obeležavanja Dana devojčica u IKT-u, kojoj su prisustvovale devojčice iz cele Srbije a najboljim timovima na konkursu Uhvati ideju su dodeljene nagrade.

Udruženje poslovnih žena Srbije je dvanaestu godinu za redom organizovalo obeležavanje Međunarodnog Dana devojčica u informaciono komunikacionim tehnologijama (IKT) ovoga puta u saradnji sa Gradom Beogradom kroz projekat „Beogradske preduzetničke ikone i mlade nade – zmajice u inovacijama“ podržan od strane Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj, i uz značajnu institucionalnu podršku Vlade Republike Srbije i počasne pokroviteljke premijerke Ane Brnabić.

Tokom prethodnih mesec dana, devojčice iz osnovnih škola širom Srbije imale su priliku da onlajn i uživo posete mnoge kompanije koje su u vlasništvu ili pod vođstvom uspešnih žena, da učestvuju u panelima, da izraze svoju inovativnost i takmiče se u okviru konkursa Uhvati ideju.

Sve navedene aktivnosti su organizovane sa ciljem da se devojčice, učenice sedmih i osmih razreda osnovnih škola, osnaže prilikom odabira budućih profesija i ne podležu stereotipima, te da biraju svoj poziv i u netipično ženskim zanimanjima u sektorima poput informacionih tehnologija.

- Ponosni smo što smo postigli da interesovanje za Dan devojčica iz godine u godinu raste i što je sve veći broj devojčica koje učešćem u ovom projektu dobijaju inspiraciju za svoju buduću profesionalnu orijentaciju. Za 12 godina, koliko ovaj dan obeležava naše Udruženje, kroz projekat je prošlo više od 9.000 učenica. Za učešće, u ovogodišnjoj manifestaciji, se prijavio veliki broj škola i devojčica: gotovo 90 osnovnih škola iz 60 opština u Srbiji. Na tradicionalnom druženju sa uspešnim ženama iz 19 kompanija, učestvovalo je skoro 600 devojčica, a 150 takmičarki učestvovalo je u konkursu Uhvati ideju. Ova generacija definitivno obećava tako da im s punim poverenjem možemo prepustiti upravljanje svim sferama života, kada za to dodje vreme – izjavila je dr Sanja Popović Pantić, predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije.

S obzirom na to da je ove godine domaćin završnog događaja bio Grad Beograd, prisutne je pozdravio gradonačelnik dr Zoran Radojičić, a devojčicama su važne poruke poslali i dr Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj, Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti i dr Sanja Popović Pantić, predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije. Pored devojčica, događaju su prisustvovali i gosti, zvaničnici, predstavnici institucija i organizacija i partneri manifestacije.

Institucionalnu podršku pružili su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvo privrede, Ministarstvo omladine i sporta, Grad Beograd, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women), UNICEF, European SME Week, Međunarodna unija za telekomunikacije UN (ITU), CANSEE Kanadsko-srpsko poslovno udruženje, višegodišnji partneri iz Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ i brojne kompanije koje tradicionalno podržavaju manifestaciju.

Međunarodni „Dan devojčica u IKT-u” ustanovljen je na nivou UN i obeležava se svakog četvrtog četvrtka u aprilu. Udruženje poslovnih žena Srbije, kao začetnik u Srbiji,  ovaj dan obeležava dvanaestu godinu zaredom.

Za ovih dvanaest godina kroz projekat je prošlo više od 9000 devojčica u Srbiji. Projekat ima za cilj da devojčice osnaži prilikom odabira budućih profesija, da ne podležu stereotipima, te da biraju svoj poziv i u netipično ženskim zanimanjima u sektorima poput informacionih tehnologija.

Povezane informacije

Komentari

    Prikaži više 
     Prikaži manje

Ostavite komentar