Istraživanje pokazalo da je lojanost kupaca ugrožena nakon samo jednog lošeg iskustva

Da li ste lojalni brendovima koje kupujete? Prema novom istraživanju, većina američkih kupaca nije.

Naime, istraživanje kompanije “OnePoll” na 2.000 odraslih Amerikanaca pokazalo je da bi 54% ljudi prestalo da kupuje proizvode određenog brenda nakon samo jednog lošeg iskustva, dok se kao glavni razlog za promenu brenda navode stare ilinetačne informacije o proizvodima na internetu.

Istraživanje je takođe otkrilo da je 58% učesnika ankete nedavno prestalo da kupuje brendove koje su nekada voleli i počeli da kupuju kod njihovih konkurenata.

Iako je sedam od 10 učesnika reklo da su i dalje lojalni brendovima koje su koristili dok su odrastali, 47%  njih je reklo da ih privlače brendovi koji imaju poboljšano korisničko iskustvo, kao što su na primer onlajn zajednice ili video snimci sa uputstvima.

Prilikom odlučivanja o kupovini brendiranih proizvoda, 39% anketiranih je reklo da se o tome savetuje sa svojim parterom, 31% njih odlučuje na osnovu recenzija, 30% njih sluša savete poznatih ličnosti, a 29% njih preporuke influensera.

Učesnici istraživanja su istakli i da je kvalitet najvažniji kada se kupuju brendirani proizvodi, dok je cena na drugom mestu. Kao primer brenda gde su kupci stavljali kvalitet ispred cene istakao se “Apple”, dok su “Amazon” navodili u obrnutom kontekstu.

S druge strane, anketirani potrošači su naveli da postoje načini na koje brendovi mogu da steknu njihovu lojalnost, kao što su specijalni popusti i ponude na njihov rođendan, obraćanje po imenu, društveno odgovorno poslovanje, pomoć lokalnoj zajednici, davanje novca u humanitarne svrhe i tako dalje.

Ranija istraživanja su pokazala da kompanije imaju 60-70% šanse da prodaju proizvode ili usluge kupcima koji su ranije kupovali od njih, dok šansa da istu stvar prodaju novom kupcu iznosi svega 5-20%. Upravo iz ovog razloga se sve veći akcenat stavlja na brigu o korisnicima i održavanje njihovog zadovoljstva i lojalnosti.

Povezane informacije

Komentari

    Prikaži više 
     Prikaži manje

Ostavite komentar