Kako prevazići generacijski jaz na radnom mestu?

Raznolikost je nešto što odlikuje svaki radni kolektiv i što jača njegovu snagu i potencijal. Međutim, kada se na istom mestu nađu različite generacije koje pristupaju zadacima sa različitim stavovima i ubeđenjima, problemi i nesporazumi mogu postati deo svakodnevnice.

Zadatak menadžera u ovakvim situacijama jeste da premosti ove razlike i izvuče maksimum iz raznolikosti jednog tima. Kada se na pravi način povežu ideje i energija mladih sa znanjem i iskustvom starijih, dobija se skladan kolektiv koji je u stanju da realizuje zadate ciljeve. Evo na koji način.

1.  Koristite više kanala komunikacije


Različite generacije preferiraju i različite kanale komunikacije. Dok stariji radnici radije komuniciraju licem u lice ili putem telefona, mlađim kolegama je jednostavnije da koriste e-mail ili moderne aplikacije za razmenu poruka. Zbog toga je neophodno kombinovanje svih navedenih kanala kako bi se ispoštovale sklonosti svih kolega i na kraju poruka bila pravilno preneta.

2. Program dvostrukog mentorstva

Kao što smo napomenuli u uvodu, svaka generacija ima nešto jedinstveno i vredno što može da ponudi drugoj. Dok stariji zaposleni imaju dragoceno iskustvo o tome kako zaista funkcioniše poslovni svet, mlađe kolege donose uvid u to kako tehnologija može da transformiše mnoge aspekte vođenja kompanije. Spajanje ove dve karike u obliku mentorstva može predstavljati odličan način za upravljanje generacijskim jazom na radnom mestu, budući da se stvara uravnotežena atmosfera u kojoj svaka strana ima koristi. Program dvostrukog ili obrnutog mentorstva je posebno koristan kada su mlađi radnici na vodećim pozicijama, jer pospešuje poštovanje u oba smera.

3. Dozvolite pojedincima da vas iznenade

Iako smo često skloni generalizovanju generacijskih karakteristika, veoma je važno da ne donosimo pretpostavke o veštinama ili preferencijama bilo koje osobe samo na osnovu njenih godina. Naime, pretpostavka da ljudi imaju određene sklonosti samo zato što imaju određeni broj godina predstavlja oblik profilisanja i može izazvati osećaj neshvaćenosti kod zaposlenih. Jasno je da su neke stvari karakteristične za stariju generaciju i obrnuto, ali ne smemo potcenjivati individualne varijacije.

4. Borite se protiv starosne diskriminacije

Sasvim je prirodno da se na pauzama vršnjaci okupljaju u svojim grupama, budući da uglavnom dele slična interesovanja, imaju više zajedničkih tema i tako dalje. Međutim, za čitav kolektiv bi bilo daleko plodonosnije kada bi konstantno vladala razmena energije između mlađe i starije ekipe. Jer, kada se generacije ne mešaju, manje je verovatno da će podsticati i brinuti jedna o drugoj. Zato je veoma važno da menadžeri utiču na ovaj segment i podstiču kulturu međusobnog priznanja i zahvalnosti.

Povezane informacije

Komentari

    Prikaži više 
     Prikaži manje

Ostavite komentar