Izvanredni rezultati srpskog startap ekosistema

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović izjavio je danas da su u najnovijem izdanju redovnog godišnjeg izveštaja američke organizacije „Startap džinom“ istaknuti izvanredni rezultati srpskog startap ekosistema.

Popović je naveo da je Srbija svetski lider u privlačenju stranih direktnih investicija po glavi stanovnika, što potvrđuju i rezultati ovog izveštaja.

On je istakao da su lokalni startapovi privukli u 2021. godini više od 135 miliona dolara investicija, što je povećanje za 600 odsto u odnosu na prethodnu godinu, i ostvarili više od 1,7 milijardi dolara prihoda od izvoza tehnološkog sektora.

Ministar je naglasio da je postojanje pozitivnog trenda u razvoju inovacionog ekosistema Srbije rezultat izvanrednog rada naših inženjera, inovatora, tehničkih fakulteta, privatnih inicijativa kao što je „Digitalna Srbija“, zakonskih i strateških akata donetih od strane države u prethodnih pet godina, kao i drugih sistemskih mera Vlade i njenih institucija i organizacija.

Prema njegovim rečima, Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj godinama podržava razvoj inovacionog ekosistema Srbije, podstiče razvoj mehanizama podrške startapovima i ulaže u izgradnju inovacione infrastrukture.

Do sada je otvoreno 25 regionalnih inovacionih startap i smart siti centara i nastavićemo da razvijamo ekosistem i da podstičemo i ostale organizacije u državi da više ulažu u srpske startapove kako bi dodatno ojačali srpske tehnološke talenate, naglasio je Popović.

Prema ovom izveštaju, jedan od najznačajnijih pomaka jeste usvajanje Strategije razvoja startap ekosistema od 2021. do 2025. godine, koja ima za cilj ubrzanje razvoja startap ekosistema i podsticanje inovacija.

To konretno podrazumeva unapređenje infrastrukture i programa podrške, afirmaciju preduzetničkog obrazovanja na svim nivoima, kao i opšti cilj, a to je 1.200 aktivnih startapa u Srbiji.

Gejming i blokčejn sektor su ocenjeni kao najsnažniji u ekosistemu Srbije. Naime, gejming industrija zapošljava više od 2.200 ljudi, a 2021. godine ostvarila je približno 200 miliona evra prihoda.

U tom smislu, posebno je značajno to što je Nordeus postao deo Tejk Tua. Sa druge strane, Srbija je postala top destinacija za razvoj proizvoda zasnovanih na blokčejnu.

Tako je jedna od najprimećenijih investicija bila upravo ona koju je dobila blokčejn razvojna platforma Tenderli, u iznosu od 58,6 miliona dolara.

Kao jednu od glavnih prednosti Izveštaj prepoznaje visok nivo aktivnosti i razvoj programa i organizacija koje pružaju podršku domaćim startap timovima, kao što je Grupa poslovnih anđela koju je osnovala Inicijativa „Digitalna Srbija”.

Povezane informacije

Komentari

    Prikaži više 
     Prikaži manje

Ostavite komentar