Kraće pauze mogu doprineti osećaju blagostanja na radnom mestu

Istraživanja su otkrila da je uzimanje kratkih pauza između radnih zadataka povezano sa većim nivoom energije i smanjenjem umora, a takođe poboljšava i osećaj blagostanja na radnom mestu.

Naime, istraživači sa Zapadnog univerziteta u Temišvaru u Rumuniji su uporedili rezultate 22 studije objavljene u poslednjih 30 godina koje su uključivale oko 2.300 učesnika. Gotovo polovina anketiranih obuhvatala je studente, dok je druga polovina uključivala zaposlene radnike.

Rezultati analize su objavljeni u “PLOS One”.

Pomenute studije su proučavale uticaj pauza od 10 ili manje minuta na ispitanike, a koje su za potrebe istraživanja nazvane “mikro-pauze”.

Učesnici istraživanja su dobijali različite vrste poslova i zadataka koji nisu u vezi sa poslom, a takođe su se koristile i različite vrste pauza. Tako je na primer od nekih učesnika zatraženo da prave fizičke pauze, dok su drugi to vreme provodili baveći se nekim drugim aktivnostima poput gledanja kraćih video klipova.

Učesnicima su zatim postavljana pitanja o njihovom energetskom nivou i, u nekim slučajevima, nivou produktivnosti. Analizom dobijenih odgovora otkriveno je da je bilo koja vrsta “mikro-pauze” povezana sa višim nivoima energije i manjim osećajem umora.

Istraživači su dodali i da bi ove kraće pauze mogle pomoći zaposlenima da bolje obavljaju svoje poslove, naročito ukoliko oni podrazumevaju kreativnost ili su u pitanju jednostavni kancelarijski zadaci.

Na osnovu ovih rezultata, istraživači su zaključili da uzimanje “mikro-pauza” može biti dobar način za poboljšanje osećaja blagostanja na radnom mestu.

Inače, istraživanje Američkog psihološkog udruženja iz 2021. godine pokazalo je da je 79% američkih radnika prijavilo visok nivo stresa na poslu u mesecu pre istraživanja.

Povezane informacije

Komentari

    Prikaži više 
     Prikaži manje

Ostavite komentar