Sedam legitimnih razloga da uživate u slatkišima

Ako ste se ikada tražili dobar izgovor da uživate u slatkišima – ne tražite dalje. Evo nekoliko zaista legitimnih argumenata u njihovu korist.

Sasvim nepravedno, slatkiši su toliko satanizovani po medijima, da uopšte nije čudno da se osećate k’o najveći grešnik dok ih konzumirate: te doprinose višku kilograma, te garantuju karijes...kad krenete da čitate njihova pogubna dejstva prosto da pomislite kako ćete u najkraćem roku postati debeli, krezubi, neprivlačni, depresivni – sušta suprotnost svim onim likovima koji nam reklamiraju slatkiše. Ne znate prosto dal’ pre da odete kod lekara ( jer vam je od slatkiša garant nešto zafalilo)  ili da odete u crkvu da se ispovedite.

Ni jedno ni drugo.

Pročitajte ovaj tekst i shvatićete da zapravo postoje vrlo dobri razlozi da bez griže savesti uživate u slatkišima.

Počnimo od prvog i osnovnog:

1. Slatkiši su sastvani deo piramide pravilne ishrane

Ako se sećate lekcija biologije iz osnovne škole, onda znate da postoji neka piramida pravilne ishrane. I možda se sad ne sećate tačnog poretka namirnica u njoj, ali sigurno znate da u njoj nisu bili samo brokoli i boranija. Zapravo, u njoj su sasvim legitmino našli svoje mesto i slatkiši.

Naravno da oni ne treba da budu nešto na čemu se ishrana zasnivati, ali apsolutno nisu nešto što treba izbegavati po svaku cenu.

A evo i zbog čega:

2. Turbo izvor energije

Šećeri su nešto što naše telo koristi kao osnovni izvor energije. Složene ugljene hidrate naš organizam prerađuje i razlaže na proste šećere, kako bi ih koristio kao energiju.

A šta raditi onih dana kada se osećate kao da su vam baterije prazne?  Da popijete šolju čaja ili kafe? Može, ali ako vam  treba turbo pogon - posegnite za slatkišima. Ubacite direktno u svoj krvotok to gorivo i krenite u akciju.

3. Setovi sa slatkišima smanjuju stres

Biranje savršenog poklona koji će se svideti i izazvati radost može da bude jako stresna aktivnost –posebno ako ste skloni perfekcionizmu i preteranom razmišljanju. No, ne mora da bude tako. 

Odličan izbor za sve prilike u kojima je potrebno darovati nekoga su poklon setovi koji imaju slatkiše.

Bilo da vam treba poklon u poslovne svrhe ili u neke sasvim lične, bilo da poklanjate nekome koga poznajete u zanoktice ili nekome koga ne poznajete baš dobro – slatki poklon setovi su pravo rešenje. Nisu pretenciozni i neodmereni, ne nose sumnjivu simboliku, nikad ne izazivaju loše reakcije i što je najvažnije – srozavaju nivo stresa oko poklanjanja na nulu.


Ovo posebno važi ako ste vi u ulozi onoga ko prima poklon. Ne postoji slađi način da vam se neko zahvali i pokaže znak pažnje. Ne odbijajte ga kao nepoželjan. Naprotiv! Širite ljubav i smažite ga od srca.

4. Slatkiši motivišu na akciju

Fizička aktivnost je veoma bitna za zdravlje. Cela ova hajka na slatkiše i priča o njihovoj štetnosti po zdravlje ne bi bila tolika da zapravo naš životni stil nije postao mnogo pasivan i sedelački. Slatkiši u toj kombinaciji zaista nisu baš blagoslov za zdravlje organizma. Međutim, nepravdeno je kriviti slatkiše za sopstvenu lenjost, zar ne?!

Napravite dogovor sa sobom – može slatkiš, ali mora da se potrši. Idealan izgovor da počnete da se bavite nekim sportom.

Međutim, kada kažemo akcija, ne mislimo samo na fizičku aktivnost. Slatkiši nekad bukvalno mogu da podignu produktivnost na poslu, a bogami da podstaknu i napredovanje u istom.

Primera radi, napravite dogovor sa sobom da se nakon uspešno završenog poslovnog zadatka nagradite nečim slatkim. Na ovaj način vaš mozak povezuje poslovni uspeh sa zadovoljstvom, a to podstiče na dalje akcije i na napredak.

A to nije jedini način na koji slatkiši mogu da podstaknu napredovanje na poslu.

Neka sociološka istraživanja pokazala su da osobe koje drugima poklanjaju čokoladu lakše i brže napreduju u poslu. Nije da vas podstičemo na podmićivanje. Samo kažemo. Mi ovde ipak pričamo o razlozima zašto vi treba da jedete slatkiše, a ne drugi.

5. Slatkiši imaju hranljive materije

Nije istina da su isključivo ukusni, a nezdravi. Apsolutno može i jedno i drugo.

Već smo gore rekli da je glukoza koje ima u slatkišima neophodan nutrijent za naš organizam. Ugljeni hidrati posebno su bitni za funckionisanje i bolji rad mozga, bolju koncentraciju i pamćenje.

No, da se razumemo – ima i zdravijih i manje zdravih varijanti slatkiša. Neki su samo šećer i voda prerađeni specijalnom tehnologijom. Neki su pravi mali izvori zdravlja. Primera radi, orašasti plodovi u crnoj čokoladi - odličan način da zadovoljite potrebu za slatkišima, unesete omega 3 i omega 6 masne kiseline iz orašastih plodova, fenole i antioksidante iz crne čokolade.

6. Slatkiši pomažu da smršate

Šokirani? Kako sad ovo, kad je opšte poznato da slatkiši goje?

Lepo.

Ne goje slatkiši - goje naše navike u ishrani.

Međutim, kada ih treba menjati, slatkiši se prvi ukidaju.

Potpuno odricanje od slatkiša odjednom pogubno je za dijetu i mršavljenje. Ovakvi dramatični potezi samo stvaraju otpor prema balasnisranoj ishrani u kojoj  ima mesta i za slatkiše. Zabraniti slatkiše u dijeti isto je kao i pušaču staviti na paklicu natpis da se od cigareta umire. Prosto, ovakve stvari bude inat i bude želju da se proba „zabranjeno voće“ (u ovom slučaju recimo u vidu gumene bombone koja je imitacija maline ili kupine).

Žudnja za slatkišima će se gotovo sigurno javiti ako ih ne konzumirate baš nikako, a njoj je prilično teško odoleti. Tako dijeta propada. Onda kada ih se konačno dočepate, ješćete ih sa grižom savesti i vrlo verovatnio pojesti i više nego što treba.  Zato, slobodno jedite slatkiše i prevarite žudnju. Držite slatkiše pod kontrolom, da oni ne bi kontrolisali vas.

7.  Slatkiši održavaju mentalno zdravlje

Postoji nekoliko načina da instant popravite raspoloženje i uspete u tome. Svi se svode na aktiviranje dopamina i serotonina  u mozgu, neurotransmitera koji su zaduženi za osećaje zadovoljstva i sreće.

Neki to rade konzumiranjem narkotika. To baš i nije najlegitimniji način da to postignete.

Neki prosto uzmu i pojedu nešto slatko. Krajnje je legitimno da to uradite, a zaista pomaže.

Volite slatkiše?

Da vam kažemo i ovo za kraj. Sigurno znate osobe koje ih slasno jedu, uživaju u njima i savršeno su zdravi, lepi i zgodni. U čemu je njihov trik?

Otkrićemo vam tajnu: Jedenje sa grižom savesti je pogubno za organizam, stresno i kontraproduktivno. Ne slatkiši. Uživanje u malim stvarima, kao što je slatkiš tu i tamo, je zapravo više nego korisno. Sada imate i dobre izgovore za to.

Povezane informacije

Komentari

    Prikaži više 
     Prikaži manje

Ostavite komentar