Šta se dešava u mozgu tinejdžera kad čuje kritiku od roditelja?

Iako vrlo često može izgledati kao da adolescenti rade ono što im je volja i da ih mnogo ne dotiče šta roditelji misle, oni su zapravo vrlo osetljivi na roditeljsku kritiku i pohvalu. Ovo kažu rezultati studije koju je sprovela interdisciplinarna istraživačka grupa psihologa i neuronaučnika sa Univerziteta Leiden.

U studiji je učestvovalo 63 adolescenta, uzrasta od 12 do 18 godina. Tokom magnetne rezonance mozga udeljivani su im komplimenti, ali su im govorili i neutralne stavove o njima kao i kritike. Sve to je predstavljeno tako kao da dolazi od njihovih roditelja.

“Tokom magnetne rezonance, na ekranu su čitali povratne informacije od svojih roditelja. ‘Tvoj tata misli da si loš’, ili ‘Tvoja mama misli da si inteligentan’. Kako su pre testiranja i roditelji i deca popunili upitnik, deca su verovala da su ovi stavovi sa ekrana stvarni.” – rekla je Lisanne van Houtum, naučnica koja je sprovela istraživanje.

Nakon svake pohvale ili kritike, videle su se promene u raspoloženju kod tinejdžera. Nije iznenađujuće što im se raspoloženje osetno popravljalo nakon što bi dobili kompliment, a kvarilo bi se posle kritike, naročito ako se ona ne slaže sa slikom koju imaju o sebi. I iako su tokom istraživanja dobili jednak broj kritika, pohvala i neutralnih komentara za koje su verovali da dolaze od njihovih roditelja, na kraju celog procesa osećali su se lošije nego na početku.

“To je razlog što verujemo da se kritika od roditelja mnogo snažnije oseti nego pohvala”,  objašnjava Lisanne van Houtum.

Ne samo što su komentari roditelja imali uticaj na samopouzdanje adolescenata, već je snimak jasno pokazao i vrlo drugačije moždane reakcije na kritike u odnosu na pohvale. Kritike su aktivirale regije u mozgu koje su zadužene za procesiranje emocija, ali i one koje su zadužene za fizički bol. I kritike i pohvale aktivirale su delove mozga koji su povezani sa socijalnom kognicijom, poput razumevanja tuđih namera i osećanja.

Bol

Rezultati su, dakle, jasno pokazali: tinejdžere kritika bukvalno boli. Ali, pohvala ih, izgleda, ne dotiče previše. Bar tako kažu rezultati istraživanja. Ma koliko hvalili tinejdžere, kritika će ostaviti jači utisak. Iako se ona ne može potpuno izbeći, ova informacija je važna za roditelje, kako bi dozirali i promišljenije koristili kritiku u razgovoru sa svojim tinejdžerima.

Povezane informacije

Komentari

    Prikaži više 
     Prikaži manje

Ostavite komentar