U pomoć protiv helikobaktera pritiču kupus, žalfija i maslinovo ulje

  • Bez autora
  • Sep 28 2022
  • 657 pregleda

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, heliko bakterijom je zaražena gotovo polovina čovečanstva, a njena prisutnost često može izazvati ozbiljne i dugotrajne probleme u organima za varenje, od kojih je najpoznatija i ujedno najopasnija čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Kako biljke mogu da pomognu otkriva travar Momčilo Antonijević.

Helikobakter pilori je bakterija koja se sreće samo kod ljudi u donjem delu želuca (pilorusu) i dovodi se u vezu sa nastankom zapaljenja želuca (gastritisa), čira dvanaestopalačnog creva ređe želuca. Ova bakterija je u stanju da iz ureje oslobodi amonijak, koji joj omogućava preživljavanje u vrlo kiseloj sredini želuca.

Novinar i narodni travar, Momčilo Antonijević, naglašava da ukoliko patimo od ovog problema, najpre treba da se obratimo lekaru i pratimo sva uputstva i savete koje dobijamo od njega. Određene biljke se mogu koristiti uz medikamentoznu terapiju jer nisu kontraindikovane sa lekovima, ali s obzirom na to da je u pitanju ozbiljno oboljenje, biljke treba da budu prvenstveno pomoć, jer one mogu zaista da pomognu u lečenju.
Kupus i brokoli

„Kupus i brokoli koristimo u kulinarstvu i poznajemo ih kao ukusno povrće, ali ne znamo da su to izuzetno lekovite biljke“, naglašava Momčilo Antonijević.

Čuveni francuski travar Moris Meseže koji je imao priliku da leči čuvene vladare, uvek je izazivao smeh kada se pojavi na vratima sa glavicom kupusa, jer je to bio jedan od njegovih univerzalnih lekova, uz koprivu.

Nauka je dokazala da je bio u pravu jer i u kupusu i u brokoliju postoji jedinjenje sulforafan za koje je potvrđeno da direktno utiče na helikobakter.

„Svim ljudima koji pate od ove bakterije toplo savetujem da popiju jedan decilitar soka od svežeg kupusa, svakog dana. Sada je sezona kupusa, a svi u kući imamo neku vrstu sokovnika i možemo da iscedimo“, dodaje travar.

Isto se može postići i sa mikrobiljem, jer mikrobilje brokolija sadrži koncentrovane sve one supstance koje brokoli kasnije kada se razvije ima. Osim toga, potrebna je manja količina mikrobilja u odnosu na količinu zrele biljke koju bi trebalo konzumirati.

Žalfija

Za ljude koji imaju problem sa štitnom žlezdom i helikobakter, žalfija je biljka koja može najviše da im pomogne, jer utiče na lučenje hormona štitne žlezde, ali i sprečava helikobakter da se ne razmnožava.

Za pripremu tinkture protiv helikobakter potrebno je: kašika suve žalfije, koren iđirota koji može da se kupi u prodavnicama zdrave hrane, jer je ova biljka kod nas strogo zaštićena, Iđirot veoma blagotvorno deluje i na naše organe za varenje i preporučuje se ljudima koji imaju poremećaj lučenja želudačne kiseline, a pomaže pušačima koji žele da se reše ove loše navike jer izaziva gađenje prema cigaretama.

Treći sastojak ovih kapi je hajdučka trava, takođe supena kašika cvetova i listova, koja je odličan lek protiv gastritisa i preporučuje se ljudima koji imaju bilo kakvu vrstu problema sa organima za varenje.

Četvrta biljka je beli pelin koji jeste simbol jada i čemera, ali njena lekovitost potiče od tih gorkih supstanci. Antonijević upozorava da bilo koji preparat sa pelinom ne smeju da koriste trudnice jer može da izazove pobačaj.

Sve se zalije sa 150 mililitara 75% alkohola i držimo posudu dve nedelje na tamnom i suvom mestu. S vremena na vreme posudu treba promućkati i posle dve nedelje procediti.

Pije se tako što se jedna kafena kašičica ove tinkture razblaži sa jedan decilitar vode i popije pre jela. Pije se tri puta na dan dok se ne potroši cela količina tinkture.

Maslinovo ulje

U jednom zanimljivom istraživanju iz 2009. godine utvrđeno je da maslinovo ulje deluje na čak devet vrsta sojeva helikobaktera, a od toga su tri soja bila vrlo rezistentna na antibiotike.

„Idealno bi bilo da jednu kašiku maslinovog ulja popiju svakog jutra na prazan stomak svi koji imaju problema sa helikobakterom“, naglašava Antonijević.

Postoji još blagotvornije sredstvo, a to je kombinacija maslinovog ulja, kantariona i eteričnog ulja vrijeska.

Osim pomenutih, biljke koje sadrže sluzi takođe mogu da pomognu. U tu grupu spadaju laneno seme, crni i beli slez, islandski lišaj i koren gaveza.

Crni kim

„Crni kim leči sve bolesti, osim smrti“, govorili su stari Egipćani.

Ova lekoivta biljka i začin koji sesmatra dobrim biljnim lekom protiv povišenog nivoa holesterola i triglicerida, pomaže i ljudima koji pate od infekcije heliko bakterijom.

Povezane informacije

Komentari

    Prikaži više 
     Prikaži manje

Ostavite komentar