Dve trećine najbogatijih brine što će naslednicima ostaviti previše novca

  • Bez autora
  • Sep 21 2021
  • 685 pregleda

Istraživanje konsultantske kompanije „Motli ful“ specijalizovane za pružanje finansijskih i investicionih usluga, pokazalo je da skoro 70 odsto najbogatijih ljudi brine što će njihovi potomci naslediti previše novca.

Multimilioner Kevin O‘Liri neće ostaviti nasledstvo svojoj deci i ograničiće sredstva koja će pripasti njegovim unucima, jer brine da će ih veliko nasledstvo „prokleti“.

Po ovom pitanju javno su se izjasnili i glumac Danijel Krejg i milijarder Voren Bafet, ali po nalazima „Motli fula“ (The Motley Fool), ovu vrstu zabrinutosti deli dve trećine izuzetno bogatih pojedinaca.

Kako bi predupredio ovo „prokletstvo“, O‘Liri je osnovao fond koji neće biti dostupan njegovoj deci, a iz njega će moći da se izdržavaju unuci dok ne završe fakultete. Ovakve planove ima 60 odsto ispitanika, od dve hiljade onih koje je anketirao „Motli ful“.

Ključni nalazi

• Dve trećine pojedinaca sa visokom neto vrednošću zabrinuto je zbog ostavljanja prevelikog nasledstva svojim naslednicima.

• Najčešće su zabrinuti da će naslednici neodgovorno koristiti novac ukoliko im ostave previše.

• Gotovo 68 odsto ispitanih planira da potomci dobiju pravo pristupa nasledstvu samo ukoliko ispune posebne uslove.

• Oni koji su bili u prilici da naslede pola miliona dolara ili više bili su spremniji da ostave preveliko nasledstvo. Dobijanje nasledstva pod određenim uslovima takođe je u korelaciji kod ovih pojedinaca.

• Poreska stopa na nasledstvo takođe ima uticaja na neke od ovih pojedinaca da preispitaju svoje planove.

• Jedna trećina bogataša namerava da ostaviti najmanje polovinu svoje imovine naslednicima.

• Dve trećine planira da deo svoje imovine prepiše u dobrotvorne svrhe.

 Od čega strahuju

Kako navodi Džek Kaporal, jedan od istraživača „Motli fula“, kada su upitani zašto strahuju, otkrili su da se većina plaši da će se imovina koju ostavljaju neodgovorno koristiti i da njihovi naslednici nisu sposobni da upravljaju tako velikim nasledstvom.

Više od polovine anketiranih je delilo zabrinutost Kevina O‘Lirija da će preveliko nasledstvo rezultirati lenjim naslednicima.

Više od dve trećine pojedinaca sa visokom neto imovinom planira da traži od svojih naslednika da ispune određene uslove kako bi pristupili imovini koja se obično ostavlja u obliku fondova kojima upravljaju poverenici.

Na primer, uslov bi mogli biti da naslednik dobija sredstva ukoliko ispuni određene akademske kriterijume ili ukoliko i sâm ostvaruje visoke prihode, tako da bi što više zarađuje, sve veći deo nasledstva mogao da primi.

Neki od ovih fondova su kritikovani jer sadrže uslove koji su previše strogi ili nedostižni, ili što nužno ne nagrađuju dobro ponašanje.

Nasledstvo za unuke

Gotovo 64 odsto pojedinaca koje je anketirao „Motli ful“ planira da zavešta fondove koji će preskočiti generacije i imovinu preneti unucima ili bilo kome ko je 37,5 godina mlađi od ostavioca, a ko nije trenutni ili bivši bračni partner.

Ovakvi fondovi koji preskaču generacije imaju nekoliko prednosti. Pre svega izbegava se porez na nekretnine koji bi inače bio primenjen ukoliko bi imovina bila preneta na decu ostavioca (ukoliko imovina prelazi 11,7 miliona dolara). Takođe, na ovaj način umiruju svoja strahovanja zbog ostavljanja prevelikog nasledstva tako što će navesti da se imovina raspoređuje na više generacija.

I pored strahovanja, naslednici neće ostati bez ičega

Trećina pojedinaca sa visokom neto imovinom planira da ostavi više od polovine svoje imovine u nasledstvo, a još 31 odsto namerava da zavešta 26 do 50 odsto svoje imovine. Samo njih 8,4 odsto nije bilo sigurno koji procenat imovine bi bio uključen u nasledstvo koje ostavljaju.

Multimilioneri su dosta posvećeni i filantropiji, tako da 66 odsto ispitanika „Motli fula“ planira da deo svog imanja donira u dobrotvorne svrhe, posebno zato što imovina ostavljena dobrotvornim organizacijama ne podleže oporezivanju.

Povezane informacije

Komentari

    Prikaži više 
     Prikaži manje

Ostavite komentar