Nauka tvrdi da su žene bolji degustatori vina

  • Bez autora
  • Sep 18 2021
  • 573 pregleda

Medicina kaže da su žene osetljivije na mirise i da ih bolje opažaju i detetktuju nego muškarci. Izraženije čulo mirisa, ali i ostala čula kod žena, povezano je sa ženskim hormonima, tako da su žene bolji degustatori vina.

Da li su žene i bolji poznavaoci vina od muškaraca zavisi od edukacije i od toga kako koriste svoje potencijale, ali je činjenica da genetski žene imaju bolju predispoziciju za sve što se tiče senzorne analize vina, napominje Mirjana Maksimović, predsednica Udruženja „Žene i vino“.

„Još u pradoba muškarci su išli u lov i obezbeđivali meso za svoju porodicu, dok je žena birala biljke, bobice, mirisala, grickala, probala u pokušaju da odredi da li će time otrovati svoju porodicu“, navodi gošća Jutarnjeg programa.

Činjenice govore da sve više žena koristi tu svoju prednost jer je sve više žena tehnologa koje se bave proizvodnjom vina, i sve više je vina koja dobijaju velika svetska priznanja a koja su stvorile žene, dodaje Maksimovićeva.

„Izvesno je da u svakoj vinariji u Srbiji, a ima ih preko četiri stotine, imamo ženu koja se nalazi na nekoj ključnoj poziciji – da li je vinogradarka, da li je tehnolog, da li se bavi plasmanom ili bilo kojim drugim bitnim segmentom poslovanja, bilo koje firme“, dodaje sagovornica Bojane Marković.

Kao međunarodni ocenjivač vina, Mirjana Maksimović ističe da i na međunarodnoj i domaćoj sceni ima sve više žena ocenjivača.

Kada se posmatra iz ugla ljubitelja vina ova godina je bila dosta specifična za vinogradare. Bila je topla, što je dobro, ali je u sezoni cvetanja kada se vrši oplodnja bilo dosta kiše, tako da se ne može reći da je bila dobra godina za vinogradarstvo.

„Sada je pala kiša kada ne treba, ali mislim da ćemo se nekako izvući kao i do sada. Vinogradarska sudbina je da gledaju u nebo i da se mole bogu za dobar rod“, navodi Mirjana Maksimović, predsednica udruženja „Žene i vino“.

„Salon ženskih vina“ za ljubitelje vina oba pola

Organizatori ovakvim nazivom Salona žele da skrenu pažnju na žene u vinskom svetu kojih je sve više, naročito jer veruju da su žene u vinarstvu nedovoljno vidljive.

Takođe, to je prilika i da se ženama potrošačima predstave vina koja dolaze iz svih delova Srbije.

Organizatori takođe ističu da tim terminom žele da stave akcenat na žensko preduzetništvo, a nikako da isključe druge posetioce jer je vino svakako proizvod koji spaja, a ne razdvaja ljude.

Povezane informacije

Komentari

    Prikaži više 
     Prikaži manje

Ostavite komentar