Vijetnam zatvara kafiće u popularnoj „ulici vozova“

Hanoj u Vijetnamu je atraktivan turistima iz mnogo razloga, međutim, jedan deo ovog grada, poznatiji kao “ulica vozova” privlači posetioce koji žele da baš na ovom mestu naprave savršenu fotografiju za društvene mreže.

Postavlja se pitanje po čemu je ova ulica toliko specifična? Odgovor leži u samom njenom nazivu.

Naime, u ovom delu grada vozovi prolaze kroz staru gradsku četvrt, a neki i na samo nekoliko centimetara od kuća, kafića i ljudi. Kako se ovakve scene retko gde mogu videti u svetu, turisti masovno dolaze u “ulicu vozova” kako bi šetali šinama, uživali u lokalnim kafićim i posmatrali kako vozovi prolaze praktično ispred njihovih noseva.

Međutim, izgleda da svemu tome dolazi kraj, budući da su lokalni zvaničnici sredinom septembra zabranili šetnju kroz veći deo ove ulice, a takođe je naređeno i zatvaranje kafića.

Ova vest za vlasnike kafića nije iznenađenje, obzirom da im je zatvaranje naređeno i u oktobru 2019. godine, da bi nedavno ponovo krenuli sa otvaranjem.

Inače, “ulica vozova” je opisana kao “nesreća koja čeka da se dogodi”, a ukoliko pogledamo fotografije turista koji stoje na šinama dok se voz približava, jasno je i zašto.

Radnim danima ulicom prođe nekoliko vozova dnevno, dok ih je vikendima nešto više.

I dok zvaničnici tvrde da je ulica ekstremno opasna, vlasnici kafića su nezadovoljni ovakvom odlukom tvrdeći da pomažu svojim posetiocima da ostanu bezbedni.

Jedan od vlasnika je za “France-Presse” izjavio da uvek kada dođe vreme za prolazak voza, gosti lokala budu upozoreni i zamoljeni da uđu unutra, te da nema nikakve opasnosti, dok neki drugi kafići za ovu svrhu koriste i zvučne signale.

Vlasnici kafića se nadaju da će u budućnosti sarađivati sa zvaničnicima na pronalaženju rešenja za ovaj problem kako bi ponovo mogli da otvore svoja vrata turistima.

Povezane informacije

Komentari

    Prikaži više 
     Prikaži manje

Ostavite komentar