Evo šta biste trebali da jedete pre spavanja ako želite kvalitetan san

  • Bez autora
  • Jan 25 2022
  • 110 pregleda

Izbegavanje korištenje mobilnog telefona pre spavanja, meditacija, eterično ulje lavande... Postoje brojni načini koji obećavaju dobar san. Međutim, rešenje bi se moglo kriti i u hrani koju jedete pre nego što odete u krevet.

Otprilike trećina ljudi ima problema sa insomnijom, a ovih nekoliko namirnica mogu vam pomoći da mirno spavate:

Banane

Iako se uopšteno smatraju hranom koja služi za povećanje energije, banane su bogate magnezijem koji opušta mišiće. Istraživanje je pokazalo da magnezijum može pomoći u lečenju nesanice i drugih problema povezanih sa spavanjem. Sadrže i serotonin i melatonin koji potstiču san, piše Hayat.ba.

Bademi

Poznati su kao izvor zdravih masti, a takođe su puni triptofana i magnezijuma, koji pomažu u opuštanju funkcije mišića i nervnog sistema. Oni istovremeno ujednačavaju vaš srčani ritam. Niacin igra ključnu ulogu u regulaciji stresa, pomažući u ublažavanju teskobe i depresije, što dovodi do boljeg sna.

Med

Samo jedna kašika sirovog meda dovoljna je za potsticanje oslobađanja melatonina u mozgu. Smanjuje lučenje neuropeptida oreksina, koji nas održava budnim. Med obnavlja zalihe glukoze u telu, što ga čini savršenom namirnicom za spavanje tokom čitave noći.

Zobene pahuljice

Osim što su još jedne u nizu namirnica bogatih vitaminima, mineralima i aminokiselinama koje potiču melatonin koji uzrokuje san, potiču i proizvodnju inzulina. Pojedite malu zdelu pre spavanja, a i kolačići od zobenih pahuljica isto tako imaju pozitivna dejstva.

Povezane informacije

Komentari

    Prikaži više 
     Prikaži manje

Ostavite komentar