Jod neophodan za funkcionisanje organizma

Jod nam nije potreban samo za rad štitne žlezde već i za optimalno funkcionisanje čitavog organizma.

Njegova osnovna uloga je da pomaže sintezu tiroidnih hormona, ali nezamneljiv je i u odbrani od infekcija, što je veliki doprinos imunitetu, poručuju stručnjaci i dodaju da se Jod smatra i prirodnim antibiotikom.
    
Receptori za jod nalaze se u lekucitima, pa nam jod tako pomaže u borbi protiv infekcija. Osim toga, baš poput vitamina C, deluje i kao snažan antioksidans. Zato se kaže da jača odbrambenu moć imunog sistema pomažući mu da se oslobobodi štetnih materija.Kada ga ima dovoljno, drži autoimuna oboljenja pod kontrolom, štiti organizam od invazije mikroba, naročito u organima za varenje, i utiče na stvaranje T-ćelija imunog sistema.

Međutim, organizam nije u stanju sam da proizvede Jod, već ga je potrebno unositi hranom ili vodom.Čak ga organizam bolje iskorišćava iz vodenog rastvora.

Osim u jodiranoj kuhinjskoj soli, jod možemo pronaći u ribi, naročito plavoj, svim morskim plodovima i algama, ima ga i u brusnicama, piletini, ćuretini, vodi koja u svom sastavu ima prirodno rastvoren jod.

Povezane informacije

Komentari

    Prikaži više 
     Prikaži manje

Ostavite komentar