Nova studija tvrdi: Na gojaznost utiče kvalitet, a ne količina unesene hrane

  • Bez autora
  • Sep 22 2021
  • 38 pregleda

Gojaznost ne mora nužno da bude rezultat unosa previše hrane u organizam, pokazalo je istraživanje američkih naučnika koji "epidemiju gojaznosti" u Americi pripisuju prerađenim ugljenim hidratima, koji izazivaju haos u metabolizmu.

Prema grupi stručnjaka, koju predvodi David Ludvig, endokrinolog sa Harvarda i u Bostonskoj dečijoj bolnici, pravi problem nije u konzumaciji prevelike količine hrane.

Oni veruju da su glavni krivci za gojaznost "savremene prehrambene navike koje karakteriše prekomerna konzumacija hrane sa visokim glikemijskim indeksom, posebno prerađenih, brzo svarljivih ugljenih hidrata".

Objasnili su da konzumiranje velikih količina prerađenih i skrobnih ugljenih hidrata utiče na brojne hormonske i metaboličke promene, koje u telu rezultiraju skladištenjem viška energije u obliku masti.

Koje namirnice izazivaju gojaznost?

Naučnici tvrde da će kvalitet hrane koju osoba konzumira, a ne njena količina, uticati na to da li će se pojedinac ugojiti i na kraju razviti gojaznost.

Tipični primeri su pomfrit, pečeni krompir, belo testo i pirinač, pahuljice od žitarica i slatka pića.

"Ova vrsta hrane izaziva hormonski odgovor koji fundamentalno menja naš metabolizam, povećava skladištenje masti, povećanje telesne težine i gojaznost", napisali su naučnici u The American Journal of Clinical Nutrition.

"Da bismo razumeli epidemiju gojaznosti, moramo da razumemo kako hrana koju unosimo utiče na naše hormone i metabolizam."

Naučnici priznaju da gojaznosti na kraju doprinosi i današnji sedeći način života i nedostatak kretanja i vežbanja.

Prema američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), više od 40 odsto odraslih osoba u Sjedinjenim Državama je gojazno, što znači da su "u povećanom riziku od razvoja srčanih oboljenja, dijabetesa tipa 2, nekih vrsta raka i moždanog udara".

Povezane informacije

Komentari

    Prikaži više 
     Prikaži manje

Ostavite komentar