Stalno ste umorni? Evo koje namirnice vam crpe energiju

  • Bez autora
  • Nov 25 2021
  • 82 pregleda

Svi znamo da nam se energija u toku dana povećava i pada. Mnogo faktora utiče na pad naše energije, ali postoje namirnice koje će nas bukvalno iscrpiti. Stručnjaci savetuju, da bi bilo idealno da ih izbegavamo u toku dana.

Beli hleb, testenine i pirinač

Prerađena zrna poput onih u belom hlebu, testeninama od belog brašna i pirinač su glavni za oduzimanje energije u čovečjem organizmu. Većim delom je to tako, jer su opne zrna uklonjena tokom obrade. Ovako prerađena zrna sadrže niže nivoe vlakana i imaju tendenciju da se digestiraju i apsorbuju brže od celog zrna. Iako je rezultat brži porast šećera u krvi a time i insulina, ubrzo sledi nagli energetski pad.

Alkohol

Iako alkohol može pomoći da se osćate opušteniji ili lakše zaspite, u zavisnosti od količine koju konzumirate sledećeg jutra se možete probuditi zapravo manje odmorni. Istraživanja pokazuju da niže do umerene količine alkohola ne utiču mnogo na kvalitet spavanja ili na dužinu trajanja sna. Ovo je definisano kao jedno ili manje standardnih pića dnevno za žene i dva ili manje standardnih pića za muškarce, pišu Nezavisne novine.

Kafa

Kada se konzumira umereno, kafa može imati pozitivne fizičke i mentalne efekte. Studije pokazuju da kafa pomaže pri smanjivanju rizika od razvoja neurodegenerativnih bolesti (Alchajmerova i Parkinsonova bolest). Takođe, 18 studija je objavilo da kafa smanjuje i rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Međutim, ukoliko se redovno oslanjate na kafu, umesto na pravilnu ishranu i spavanje, ovakva navika vremenom može istrošiti vašu energiju na duže periode.

Pohovana i pržena hrana

Pohovana i brza hrana takođe energetski nepovoljna stoga što uglavnom sadrži visoke količine masti i niske količine vlakana što vodi usporenom varenju. Sporije varenje može smanjiti brzinu kojom hranljive materije ulaze u krvotok čime je i njihovo iskorištenje ta energetske procese tela usporeno.

Niskokalorične namirnice

Kada dođe vreme za grickanje neki ljudi se odluče za niskokalorične verzije svoje omiljene hrane, verujući da su zdraviji izbor. Međutim, uključujući previše ovih namirnica u vašoj ishrani može vam dovesti da jedete nedovoljan broj kalorija tokom dana, što može znatno smanjiti nivo telesne energije.

Povezane informacije

Komentari

    Prikaži više 
     Prikaži manje

Ostavite komentar