Četiri korisna biznis saveta Bila Gejtsa

Impresivna karijera Bila Gejtsa predstavlja inspiraciju preduzetnicima širom sveta. Od stvaranja jedne od najvećih svetskih kompanija, pa sve do osnivanja sopstvene neprofitne organizacije, Gejtsovo znanje i iskustvo nam pruža važne lekcije o tome kako voditi uspešan biznis. U nastavku teksta vam donosimo neke od njih.

1.  Ciljajte visoko

Mnogi ne znaju da je „mala laž“ pogurala početak rada „Microsoft-a“. Naime, Gejts je 1975. godine kontaktirao računarsku kompaniju MITS rekavši im da je razvio softver za njihov mikroračunar. Čelnici kompanije bili su zainteresovani za ovu inovaciju, međutim, istina je da softver tek bio u procesu razvoja. Zakazani sastanak je podstakao Gejtsa i njegovog prijatelja Pola Alena da ubrzaju proces i već za nekoliko nedelja su zaključili svoju prvu prodaju. „Microsoft“ je osnovan samo mesec dana kasnije.

2.  Ne dozvolite da vas uspeh omete

„Uspeh je loš učitelj. On zavodi pametne ljude da misle da ne mogu izgubiti“, čuvena je Gejtsova rečenica. Poruka koja se krije iza ovih reči jeste da se posle svakog postignutog uspeha moramo pobrinuti da on ne zamagljuje našu racionalnost, jer ukoliko se nadalje budemo preterano oslanjali na obrasce koji su nas doveli do određenog rezultata, možemo biti nespremni za neke buduće izazove i promene.

3.  Fokusirajte se na nezadovoljne potrošače

„Najnezadovoljniji potrošači su tvoj najveći izvor učenja“. To znači da ukoliko želite da vaš biznis bude uspešan, ne smete se oslanjati samo na zadovoljne klijente, već i na one druge, jer ćete samo na ovaj način dodatno poboljšati proizvod ili uslugu koju nudite. A pretvaranje nezadovoljnog u zadovoljnog potrošača veći je izazov od sticanja novog.

4.  Cenite svoje vreme

Gejts je jednom rekao: „Bez obzira na to koliko novca imate, ne možete kupiti više vremena“. Zbog toga često savetuje mlade preduzetnike da ga ne traće, već da ga mudro iskoriste. Većinu svog vremena Gejst provodi na zadacima koji mu predstavljaju prioritet. Ukoliko veruje da ne treba da bude na određenom sastanku, jednostavno mu neće prisustvovati. S druge strane, uvek će se potruditi da izdvoji vreme za komunikaciju sa bliskim ljudima.

Povezane informacije

Komentari

    Prikaži više 
     Prikaži manje

Ostavite komentar