Kako se nositi sa anksioznošću na novom poslu?

Prvih nekoliko nedelja na novom poslu može biti veoma stresno. Pored toga što novi radnik oseća ogroman pritisak da sve bude besprekorno, te da svojim radom u stratu impresionira članove tima, novo okruženje, navike, sistemi i procesi dodatno otežavaju njegovu poziciju i stvaraju anksioznost.

Kako biste se što pre prilagodili na nove okolnosti i uspešno oslobodili stresa i napetosti koju sa sobom nosi ovakva životna promena, stručnjaci su dali nekoliko saveta, koje vam donosimo u nastavku teksta.

Kreirajte zdravu rutinu

Kada započnete svoj novi posao, jako je bitno da brinete o sebi kako biste napetost i tenziju sveli na minimum. Dakle, neophodno je da kreirate nove, zdravije navike, kako biste imali dovoljno snage da savladate ovaj neminovno stresni period. S tim u vezi, planirajte zdrave obroke, unosite dovoljno tečnosti, izbegavajte kofein u popodnevnim časovima, vežbajte i potrudite se da ležete u krevet i ustajete u isto vreme - čak i vikendom. Naime, kofein, nedostatak sna, pa čak i određena hrana mogu pogoršati simptome anksioznosti, pa zbog toga stručnjaci savetuju da praktikujete one aktivnosti koje će vam pomoći da se oslobodite stresa i napetosti.

Ne plašite se da postavljate pitanja

Ako budete imali sreće, vaša nova kompanija će imati odličan proces uključivanja, gde će vas kolege i nadređeni podsticati da postavljate što više pitanja. Međutim, ukoliko to nije slučaj, ne smete osećati neprijatno zbog toga što tražite pomoć. Naime, ukoliko ćutite i pretvarate se da vam je sve potpunosti jasno iako to nije slučaj, kasnije ćete imati mnogo veće probleme u rešavanju zadataka, što će kolege manje tolerisati nego onda kada ste početnik. Zbog toga se ne ustručavajte da postavite na hiljade pitanja sve dok vam ono što radite ne postane kristalno jasno.

Prihvatite činjenicu da prilagođavanje zahteva vreme

Sasvim je prirodna želja zaposlenog da se u novom radnom okruženju brzo dokaže, kako bi ga kolege što pre prihvatile. Međutim, bez obzira na to koliko koliko ima iskustva na određenoj poziciji, ono što svaki novozaposleni mora da zna jeste da prilagođavanje na nove uslove zahteva vreme, te da nauče da budu strpljivi i nežni prema sebi. Ukoliko se nalazite u takvoj poziciji, potrudite se da zadržite pozitivan stav, vredno radite, pratite šta se oko vas dešava i prihvatite da neće sve biti savršeno - već naprotiv. Kako može proći i nekoliko meseci dok potpuno ne shvatite svoju novu ulogu i postanete produktivan član tima, iskoristite ovaj period da što više naučite iz svojih grešaka.

Povezane informacije

Komentari

    Prikaži više 
     Prikaži manje

Ostavite komentar