Kako su Swarovski kristali postali svima dostupan luksuz

Iako kristali nisu retka pojava u prirodi, oni koji izlaze iz Swarovski fabrike su po mnogo čemu specifični. Kreirani uz pomoć kvarca, peska, minerala i olova koje pospešuje maksimiziranje prelamanja, Swarovski kristali su pronašli svoje mesto na tržištu luksuznih proizvoda, uz istovremenu pristupačnost svima onima koji žele da ih poseduju, što je malo kom brendu pošlo za rukom.

Analitičari ističu da je upravo taj „luksuz za mase“ ključ uspeha brenda Swarovski. Tvorac kompanije uspeo je da kreira „dijamant za sve“, a potražnja za njegovim proizvodom kontinuirano raste više od jednog veka. Zanimljivo je i da se samo uz pomoć specijalnih mašina može utvrditi tačan sastav Swarovski kristala.

Kako je sve počelo

Istorija Swarovski kompanije počinje u malom mestu Jiretin, današnjoj Češkoj Republici, gde je 1862. godine rođen Danijel Swarovski, njen osnivač. Njegov otac bio je rezač stakla i imali su malu radionicu, gde je mladi Swarovski radio kao šegrt i gde je postao prilično vešt u obrađivanju stakla.

Ubrzo će otići u Beč na usavršavanje, gde se usko specijalizovao za proizvodnju nakita. Splet okolnosti ga dovodi do poznanstva sa Krizikom Frensisem koji je bio zadužen za električno osvetljenje tokom izložbe u austrijskoj prestonici. Ovaj susret ga je inspirisao da razvije mašinu za brušenje stakla na električni pogon. Godine 1892., mladi Swarovski je patentirao mašinu i započeo sopstvenu proizvodnju, a neophodan kapital za ovakvu investiciju pronašao je kod svog klijenta iz Francuske - Armanda Kosmana.

Uskoro će proizvodnju preseliti u austrijski grad Vatens, u blizini Inzbruka, gde je iznajmio staru fabriku. Tu je izgradio hidroelektrane na reci In, koji je proizvodila dovoljnu količinu struje za potrebe fabrike. Tri godine nakon patenta nad mašinom, Swarovski osniva sopstvenu kompaniju za proizvodnju nakita i bižuterije koja se iznenađujuće brzo probila na tržištu, budući da tada nisu postojale staklene imitacije dragog kamenja. Popularnost je rasla, a otpočeo je i izvoz nakita u Nemačku, SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo...

Swarovski i Marilyn Monroe

Veliki doprinos svetskoj slavi Swarovski kristala dala je i čuvena glumica Marilyn Monroe. Sada već kultna scena u filmu “Gentlemen Prefer Blondes”, Marylin se pojavljuje u ružičastoj satenskoj haljini i svetlucavim Swarovski kristalom sa refrenom pesme “Dijamanti su najbolji ženini prijatelji”. Takođe, tu je i haljina od 10.000 Swarovski kristala u kojoj je Marylin 1962. godine otpevala rođendansku pesmu predsedniku SAD Džonu Kenediju.

Pored Marylin Monroe, i Audrey Hepburn je svojevremeno bila idealan promoter brenda, budući da je u filmu “Breakfast at Tiffany’s” njena tijara od Swarovski kristala privlukla ogromnu pažnju publike.

Kolekcionari

Sedamdesetih godina prošlog veka počela je i proizvodnja po narudžbi, pa je tako moguće naručiti toalet šolju koja košta 128.000 dolara ili figuricu Mikija Mausa od 9.000 dolara.

Prema podacima sa veb sajta kompanije, organizacija Swarovski kolekcionara je najveća takve vrste u svetu i broji 325.000 članova u više od 125 zemalja.

Saradnja sa luksuznim brendovima

Naglo širenje kompanije počinje krajem devedesetih godina, kada je krenula sa otvaranjem maloprodajnih objekata širom sveta i stvarajući partnerstva sa luksuznim brendovima u modnoj industriji kao što su kreatori Žan Pol Gotje i Aleksander Mekvin kojima su obezbedili besplatne kristale za svoje kreacije, a za uzvrat dobili ogromnu promociju i publicitet.

Sponzorisanje dodela nagrada, ali i ubacivanje proizvoda u filmove poput „James Bond-a“ lansiralo je Swarovski među luksuzne brendove.

Swarovski danas

Swarovski AG Vatens danas broji više od 3.000 radnji širom sveta, sa više od 29.000 zaposlenih i godišnjim prihodom većim od 2,7 milijardi evra. Od samog osnivanja kompanija je u vlasništvu porodice Swarovski, te trenutno njom rukovodi njena peta generacija.

Malo ko zna da je kompanija zapravo podeljena u tri glavne industrijske oblasti: Swarovski Crystal Business Business, koji prvenstveno proizvodi kristalno staklo, nakit i dodatnu opremu; Swarovski Optik koja proizvodi optičke instrumente kao što su teleskopi, teleskopski nišani za puške i dvogledi i Tyrolit, proizvođač alata za brušenje, testerisanje, bušenje i obrađivanje, kao i dobavljač alata i mašina.

Interesantno je da u Vatensu danas postoji muzej kristala pod nazivom „Swarovski Kristallwelten (Crystal Worlds)“, pod upravom Swarovski kompanije, a od 2014. godine u asortiman uključuju i liniju tečnih i čvrstih parfema.

Povezane informacije

Komentari

    Prikaži više 
     Prikaži manje

Ostavite komentar