Istraživanje: Današnji roditelji previše pospremaju za svojom decom

Prema novom istraživanju, roditelji moraju pospremati igračke nakon igranja gotovo 1500 puta godišnje! Jesi li se ikada osećala kao da po cele dane pospremaš za svojom decom?

Ne zamišljaš problem i nisi sama! Istraživanje je otkrilo da roditelji provode sate i sate pospremajući za svojom decom. Tačnije, mame i tate čiste za svojom decom gotovo 28 puta nedeljno, odnosno oko 1456 puta godišnje.

U istraživanju provedenom na 1000 roditelja, 92 odsto roditelja opisalo je svoje dete kao neuredno i neorganizovano. Roditelji su priznali da često moraju podsećati decu da pospreme svoje igračke, u proseku pet puta nedeljno. Uz to, roditelji navode da moraju barem tri puta nedeljno podsetiti decu da pospreme svoj krevet.

Iako su za neke roditelje ove informacije iznenađujuće, većina roditelja priznaje da se oseća frustrirano među hrpama igračaka i neredom - a dve trećine priznaju da ih neurednost njihove dece ostavlja u lošem raspoloženju. Nedostatak organizacije često navodi ogorčene roditelje da sami pokupe stvari, a polovina ih tvrdi da bi radije sami dovršili obaveze deteta, nego rizikovali da ih njihovo dete napravi loše.

Uz razumljivu ogorčenost zbog stalnog podizanja predmeta iznova i iznova, studija takođe otkriva da pospremanje može negativno uticati na zdravlje roditelja. Čak 71 odsto roditelja tvrdi da su se nekoliko puta povredili jer su nagazili na igračku. S obzirom na to da su kocke za slaganje na prvom mestu kada je reč o povredama temeljenih na igračkama, nije ni čudo zašto roditelji stalno pospremaju; žele se spasiti od neugodnosti hodanja na prstima oko malih igračaka i raznih drugih predmeta.

Ako vreme ne želiš provoditi u pospremanju i čišćenju, postoji nekoliko saveta uz koje će tvoj mališan naučiti sam pospremati igračke. Pre svega, čišćenje nereda koji su sami napravili važan je deo razvoja, a predškolcima pomaže da razviju osećaj odgovornosti. Iako bi roditeljima bilo lakše da sami očiste i pospreme za svojom decom, to je samo kratkoročno rešenje, tvrde stručnjaci.

Kako dete naučiti čistiti?

Ako stalno pospremaš za detetom, dete će to smatrati u potpunosti normalnim. A onda će u odrasloj dobi nastupiti problemi: ili neće znati kako ili će misliti da je to nešto čime se ne trebaju baviti jer to uvek rade mama i tata. Čišćenje, iako ne nužno zabavno, ne mora biti užasan posao. Evo kako naučiti dete urednosti, prema pisanju Very Well Family.

Pažljivo biraj riječi

Nemoj reći samo “počisti”. Umjesto toga, objasni detetu što tačno treba učiniti: “Prvo odloži automobile, a zatim pređi na slikovnice.” Razbijanjem posla na male zadatke, naizgled beskrajan posao, postaće mnogo jednostavniji. Seti se, tvoje je dete novo u poslu čišćenja. Pospremanje igračaka nije nešto što oni sami po sebi znaju raditi. Moraćeš ih naučiti pospremanju.

Objasni detetu zašto je čišćenje potrebno

Vama je to očigledno, ali vašem predškolcu zasigurno nije. Objasni mu da, ako se igračke ne odlože na pravo mesto, neko bi se mogao spotaći i povrediti ili bi se delovi mogli izgubiti, a igranje sledeći put onda neće biti baš zabavno.

Spremište za igračke prilagođeno deci

Stavi nalepnice sa slikama na ladice i kante za igračke, kako bi deca naučila gde se odlažu igračke. Neka dete ili iz časopisa izvuče ili izreže slike određenih predmeta (kocki, slikovnica, igara) koji ulaze u svaki od njih. Ispod slike uredno napiši naziv predmeta (izvrsno prepoznavanje reči za decu koja uče da čitaju). Kad sve ima pravo mesto, puno ih je lakše pospremiti. Pusti veselu muziku koja će podići raspoloženje i pretvori pospremanje u igru.

Neka pospremanje bude igra

Postavi kuhinjski tajmer na 10 minuta i izazovi svog predškolca da stigne u zadatom vremenu ispuniti zadatak. Drugi važan savet za roditelje može se sažeti u jednu rečenicu: Nemoj popravljati! Kad je soba ili igraonica napokon uredna, nemoj dodatno pospremati sobu. Izgužvana posteljina? Nema veze! Tepih nije na svom mjestu? Nema veze! Četverogodišnjak nikada neće počistiti tako dobro kao odrasla osoba. Roditelji dete trebaju pohvaliti za trud i ohrabriti da i u budućnosti nastave s tom praksom.

Povezane informacije

Komentari

    Prikaži više 
     Prikaži manje

Ostavite komentar