Otvaranje vrtića u krugu fabrika deo strategije za podsticaj rađanja

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je podržalo projekat kompanije „Kajra džins“ iz Malog Zvornika da u okviru fabrike otvori vrtić za decu svojih zaposlenih.

Kompanija „Kajra džins“, koja zapošljava 200 radnika, uglavnom žena, obratila se Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju, koje je u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i rukovodstvom Opštine Mali Zvornik, ušlo u proceduru prikupljanja dokumentacije za otvaranje predškolske ustanove u krugu fabrike.

Radno vreme vrtića bilo bi prilagođeno radnom vremenu zaposlenih.

Pomoćnica ministra Aleksandra Čamagić izjavila je, tokom sastanka sa vlasnikom fabrike Beratom Išaširom i predsednikom Opštine Zoranom Jevtićem, da je usklađivanje rada i roditeljstva jedan od ciljeva Strategije za podsticanje rađanja Vlade Srbije.

Ona je navela da se gotovo dve trećine zaposlenih roditelja, čak 62,7 odsto, tokom istraživanja vezanog za usklađivanje radnih i roditeljskih obaveza, izjasnilo da bi im postojanje predškolske ustanove u okviru fabrike u kojoj rade, ili neposredno u njenoj blizini, znatno olakšalo usklađivanje tih obaveza.

Jevtić je podsetio na to da je turska tekstilna kompanija „Kajra d.o.o.“, uz podršku Vlade, otvorila pogon u Malom Zvorniku pre dve godine, uz ocenu da je otvaranje pogona bio odličan poslovni poduhvat, jer su uslovi rada dobri, a plate zaposlenih redovne.

Išašir je rekao da će po otvaranju vrtića, koje teče po ubrzanoj proceduri, roditelji znati da su im deca na sigurnom, što je razlog više da imaju zadovoljnije, a time i produktivnije radnike.

Povezane informacije

Komentari

    Prikaži više 
     Prikaži manje

Ostavite komentar