„Radost Evrope” od 1. do 5. oktobra u Beogradu

  • Bez autora
  • Sep 27 2022
  • 510 pregleda

Međunarodni susret dece Evrope, pod nazivom „Radost Evrope”, održaće se od 1. do 5. oktobra, najavio je danas predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević u Dečjem kulturnom centru Beograda.

Posle dve godine pauze zbog epidemije kovida, ova manifestacija po 52. put okupiće decu iz 13 evropskih zemalja a njihovi domaćini tradicionalno će biti deca Beograda i Srbije.

Nikodijević je podsetio da se radi o manifestaciji koja je obeležila odrastanje generacija dece u Beogradu i Srbiji i izrazio zadovoljstvo što „Radost Evrope” traje više od pola veka.

– Grad Beograd podržava ovu manifestaciju i jedan je od njenih osnivača, a tako će biti i u budućnosti. Imali smo, nažalost, pauzu od dve godine zbog epidemije, ali su zaposleni DKCB-a uspeli da taj prostor popune različitim sadržajima kako bi deca što lakše prošla kroz taj težak period. Iako smo i sada u turbulentnim vremenima, deca nisu time opterećena niti treba da budu. Naprotiv, smatram da je ovo prilika da ponovo povezujemo različite kulture i običaje i pružimo priliku deci da izgrade još čvršće veze. Verujem da će Beograd biti dobar domaćin i da će se deca osećati kao kod svoje kuće, jer je naš grad otvorenog srca koji ujedinjuje ljude i ima širinu da prihvati svakog. Verujem da će se mnogi od njih ponovo vratiti u Beograd, jer će sigurno imati lepe uspomene. Trudiću se da i u budućnosti podržavamo i omasovljavamo ovu manifestaciju koja tradicionalno šalje samo dobre vibracije – rekao je Nikola Nikodijević.

Ovogodišnja manifestacija održava se pod motom „Zamislite, deco...”, a njome će biti obeležen i jubilej 100 godina od rođenja Duška Radovića, jednog od najznačajnijih srpskih književnih stvaralaca za decu, novinara i televizijskog urednika.

U Galeriji DKCB-a, uvodni program manifestacije započeće 1. oktobra u 12 časova Međunarodnim likovnim konkursom, čija je urednica Lidija Seničar istakla da je pristiglo više iz 2.000 dečjih radova iz celog sveta.

– U njemu učestvuju deca od četiri do 18 godina. Nagrade će dodeliti stručni žiri koji će ocenjivati likovnu tehniku, originalnost, raspoređenost elemenata u kompoziciji i druge elemente likovnog jezika. Svi radovi ostaće u našim arhivama i biće dostupni svakome, a tim povodom biće izdata i odgovarajuća poštanska marka – rekla je Lidija Seničar.

Najavljujući program, urednica manifestacije Ivana Tabori Obradović podsetila je da će u nedelju, 2. oktobra, deca biti na prijemu u Palati „Srbija”, nakon čega će uslediti tradicionalni defile od Trga republike do Kalemegdana, dok će svečano otvaranje biti na terenu KK „Partizan” na Beogradskoj tvrđavi.

– Ove godine očekujemo decu iz Albanije, BiH, Bugarske, Litvanije, Mađarske, Nemačke, Norveške, Poljske, Severne Makedonije, Slovenije, Slovačke, Crne Gore i naravno iz Srbije. Ovogodišnja tema je Duško Radović, koji je napravio stihove za našu dečju himnu, rečnik prijateljstva i koji je na neki način kum „Radosti Evrope” – istakla je urednica manifestacije.

„Susreti prijateljstva” održaće se u ponedeljak, 3. oktobra, u Dečjem kulturnom centru Beograda, a u KC „Grad” biće održan „Delikatesni ponedeljak”. U MTS dvorani biće održan Gala koncert u utorak, 4. oktobra. U saradnji sa Javnim komunalnim preduzećem „Zelenilo – Beograd”, u sredu, 5. oktobra, biće održana ekološka akcija i sportsko-rekreativni dan u parku Ušće.

Međunarodni susret dece Evrope održaće se pod pokroviteljstvom Gradske uprave Grada Beograda – Sekretarijata za kulturu i u organizaciji Dečjeg kulturnog centra Beograda. Manifestaciju su pomogli Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, JKP „Zelenilo – Beograd”, „Fruit Company”, „Gala voda”, Turistička organizacija Beograda, Turistička organizacija Srbije, RTS, Studio B i Politikin zabavnik.

Povezane informacije

Komentari

    Prikaži više 
     Prikaži manje

Ostavite komentar