Rezultati pronatalitetne politike tek će biti vidljivi

Ministar za brigu o porodici i demografiju u Vladi Republike Srbije Ratko Dmitrović ukazao je danas na to da finansijska izdvajanja i mere koje na polju popravljanja demografske slike čine Vlada, resorno ministarstvo i lokalne zajednice, nisu male, ali da rezultati mogu biti vidljivi tek za pet do deset godina.

Dmitrović je tokom posete Odžacima i Apatinu podsetio na to da je značajna finansijska podrška porodici počela usvajanjem Zakona o finansijskoj podršci porodici s decom 2018. godine, kao i njegovim izmenama i dopunama ovog leta.

Na tom polju će se, kako je rekao, raditi i dalje, ali novac, kad je demografija u pitanju nije presudan. Demografski problem postao je pitanje svesti i promenjenog sistema vrednosti u kojem deca nisu više najveće bogatstvo.

Ministar je ponovio da porodica mora ostati osnovna ćelija društva i da je demografija problem sa kojim se suočavaju sve evropske zemlje, navodeći da je u Srbiji nakon 56 godina broj stanovnika pao ispod sedam miliona, dok je stopa rodnosti 1,5.

Dmitrović je u Oddžacima razgovarao sa predsednikom Opštine Goranom Nikolićem, koji je istakao da ova lokalna samouprava za svako novorođeno dete izdvaja 30.000 dinara, dok nezaposlene majke iz lokalnog budžeta dobijaju 10.000 dinara, godinu dana po rođenju deteta.

Takođe, vrtić je besplatan za svu decu, đacima prvacima se dele đačke torbe, udžbenici, lektira i đački pribor, deca iz socijalno ugroženih porodica dobijaju besplatno užinu, a besplatan je i prevoz za učenike srednjih škola.

Najveći problem u ovoj opštini, kako je istaknuto tokom razgovora, jeste vodosnabdevanje i putna infrastruktura, ali i nedostatak radne snage.

Predsednica Opštine Apatin Dubravka Korać ukazala je na to da podrška porodici iz lokalnog budžeta nije mala, budući da za svako novorođeno dete opština izdvaja sredstva u visini 500 evra.

Izdvajanja za socijalnu zaštitu u budžetu su oko 11 odsto, što je iznad proseka. Apatin stipendira 161 studenta i obezbeđuje besplatan prevoz za srednjoškolce.

Takođe, opština vodi brigu o deci sa posebnim potrebama, izgrađene su jaslice, a počela je da radi i škola za trudnice.

Povezane informacije

Komentari

    Prikaži više 
     Prikaži manje

Ostavite komentar