Zdraviji prostor za odrastanje dece u Bajinoj Bašti

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović obišla je danas u Bajinoj Bašti rekonstruisanu predškolsku ustanovu, gde će 600 dece dobiti kvalitetniji i zdraviji prostor za boravak.

Mihajlović je tom prilikom poručila da je energetska efikasnost jedan od prioriteta i nacionalni projekat koji će doprineti smanjenju potrošnje energije, smanjiti emisije ugljen-dioksida i doneti uštede.

Ovaj vrtić je primer za to kako država i lokalne samouprave zajedno rade na dobrobiti građana. Ovde je sada stvoren prostor za decu, koji će omogućiti da kvalitetnije provedu vreme i, ne samo što će biti manja potrošnja energije, već će i računi za opštinu biti niži i ujedno će emisija ugljen-dioksida biti manja, istakla je Mihajlović.

Pored novih prozora, krova i izolacije, kako je dodala, postavljeni su i solarni paneli koji će grejati vodu za potrebe kuhinje i ovaj vrtić je primer onoga šta želimo da uradimo kroz subvencije koje dajemo i za javne objekte i za domaćinstva.

Potpredsednica Vlade je rekla i da je država odlučila da unapređenje energetske efikasnosti bude jedan od prioriteta i da je to važno kao i izgradnja energetskog kapaciteta.

Trošimo četiri puta više energije nego zemlje u okruženju i, imajući u vidu sve projekte koji se tiču unapređenja energetske efikasnosti i u javnim objektima i za domaćinstva, koji su vredni blizu 500 miliona evra, možemo za tri, tri i po godine da uštedimo proizvodnju jedne TE i da smanjimo emisije CO2 za više od 100.000 tona, a da ne govorimo o finansijskoj koristi, rekla je ona .

Rada Lazić, direktorka vrtića „Neven“, rekla je da je ta ustanova počela s radom 1977. godine, otkad nije bilo ozbiljnije rekonstrukcije i da bez podrške Ministarstva ne bi bili završeni radovi.

Predsednica opštine Bajina Bašta Vesna Đurić istakla je da ta lokalna samouprava ima dugogodišnju saradnju sa Ministarstvom, ne samo kada je reč o ovom projektu, za koji je dalo 16,5 miliona, a oko osam miliona opština, već i za sve druge projekte u vezi sa unapređenjem energetske efikasnosti.

Za našu opštinu 34 miliona ukupno, pri čemu su polovinu obezbedili opština i Ministarstvo, nije malo, i to će biti dovoljno za oko 160 domaćinstava koja žele da učestvuju u projektu, naglasila je Đurić.

Desimir Popović, načelnik Zlatiborskog okruga, rekao je da osam od 10 opština učestvuje u programu energetske efikasnosti, da su projekti vredni oko 260 miliona dinara, a uštede oko 60 miliona dinara na nivou okruga, i pozvao sve lokalne samouprave u Zlatiborskom okrugu da se prijave na naredne pozive.

Povezane informacije

Komentari

    Prikaži više 
     Prikaži manje

Ostavite komentar