Ko je Daniel Ek – najmoćniji čovek u muzičkoj industriji?

Švedska je nadaleko poznata po svojoj muzičkoj industriji, ali iz ove zemlje dolazi i globalna platforma za stiming muzike i podkasta koja broji više od 345 miliona korisnika – Spotifaj.

Ovaj servis je lansiran 2008. godine i omogućava korisnicima pristup preko 40 miliona pesama. Pretraga se vrši po parametrima kao što su su izvođač, album ili žanr, a mogu i da kreiraju, uređuju i dele svoje plejliste. Zahvaljujući tome što je korisnicima omogućeno da slušaju muziku i dok nisu u samoj aplikaciji, Spotifaju je stekao ogromnu popularnost. Od ukupnog broja korisnika, njih 155 miliona plaćaju pretplatu, te su za njih omogućene i dodatne pogodnosti poput isključivanja reklama.

Za razliku od fizičke prodaje ili preuzimanja, koja izvođačima plaća fiksnu cenu po prodatoj pesmi ili albumu, Spotifaj plaća honorare na osnovu broja slušanja izvođača u proporciji sa ukupnim količinama pesama. Ova platforma raspoređuje 70% ukupnog prihoda nosiocima prava, koji potom umetnicima plaćaju na osnovu njihovih individualnih ugovora.

Ko stoji iza Spotifaja?

Ideju za pokretanje muzičkog stiming servisa realizovao je Daniel Ek – švedski milijarder, preduzetnik i tehnolog.

Ek je odrastao u okrugu Ragsved u Stokholmu, u Švedskoj. Studirao inženjerstvo na Kraljevskom institutu za tehnologiju, ali je i on, kao i mnogi uspešni preduzetnici, napustio studije kako bi se fokusirao na svoju IT karijeru.

U svoj prvi poslovni poduhvat upustio se sa svega 13 godina, kada je kreirao veb stranicu uz naknadu od 100 dolara. Već sledećem klijentu je naplatio 200 dolara za isti posao da bi na kraju počeo da naplaćuje 5.000 dolara po veb lokaciji. Kako se posao razvio, Ek je angažovao svoje drugare iz razreda da rade na veb lokacijama i to iz školskog kabineta, a plaćao ih je video igricama. Sa nepunih 18 godina, Ekova zarada je iznosila više od 50.000 dolara mesečno i upravljao je timom od 25 ljudi. Interesantno je da su njegovi roditelji počeli da primećuju njegovu zaradu tek kada je kući počeo da donosi ogromne televizore.

Nakon toga, Ek je promenio nekoliko pozicija u različitim industrijama, da bi pokrenuo sopstvenu kompaniju „Advertigo“ koja se bavila online oglašavanjem. Međutim, ova agencija je prodata kompaniji „TradeDoubler“ 2006. godine. Ubrzo je postao i izvršni direktor μTorrent-a, radeći sa njegovim osnivačem Ludvigom Strigeusom. Već krajem iste godine μTorrent je prodat BitTorrent-u, a Strigeus će se kasnije pridružiti Eku kao Spotifaj programer.

Osnivanje Spotifaja


Svi prethodni poduhvati učini su Eka dovoljno bogatim da je odlučio da se povuče iz sveta biznisa. Međutim, ova odluka je bila kratkog daha, budući da je ubrzo shvatio da želi nov projekat, te je odlučio da realizuje svoju staru ideju.

Naime, Ek je ideju za Spotifaj dobio još davne 2002. godine kada se ugasio muzički servis Napster, a drugi ilegalni sajt Kazaa preuzeo dominaciju na ovom tržištu. Tada je shvatio da zakoni neće sprečiti pirateriju.

„Regulativa može pomoći, ali neće ukloniti problem. Jedini način za rešavanje ovog problema jeste stvaranje usluge koja je bolja od piraterije i istovremeno donosi naknadu izvođačima. Tako je nastao Spotifaj“, rekao je Ek.

Lider sa „nultom harizmom“

Za uspešne lidere i izvršne direktore često verujemo da poseduju izuzetnu harizmu. Međutim, Daniel Ek smatra da ne morate imati poseban tip ličnosti kako biste uspeli u preduzetništvu. Naime, on sebe opisuje kao introverta koji se često bori da reguliše svoje raspoloženje i kaže da nije bio naročito harizmatičan kada je postao izvršni direktor Spotifaja. Ali je odlučio da na tome radi.

Kako objašnjava, ako izvršni direktor ima loš dan, postoji velika verovatnoća da će sresti zaposlenog koji radi u kompaniji nekoliko godina, a koji ga nikada do tog trenutka nije video uživo. Sama pomisao o utisku koji bi ostavio na zaposlenog dok je u takvom raspoloženju, naterala ga je na promene. Ek tvrdi da se liderske veštine uče i da se pravi lideri stvaraju, a ne rađaju.

Za Daniela Eka je specifično i to što veoma retko daje intervjue, jer, kako kaže, njegova kompanija je rezultat zajedničkog rada, a ne rada jedne osobe, odnosno njega.

Časopis Billboard ga je 2017. godine proglasio za najmoćniju osobu u muzičkoj industriji, a njegovo bogatstvo je u ovom trenutku procenjeno na pet milijardi dolara.

Povezane informacije

Komentari

    Prikaži više 
     Prikaži manje

Ostavite komentar