Neophodno veće učešće žena na mestima na kojima se donose odluke

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa predstavnicima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) o zajedničkim projektima kojima će se unaprediti rodna ravnopravnost u Srbiji.

Tokom sastanka je bilo reči i o borbi protiv nasilja nad ženama i devojčicama, učešću žena u politici i potrebi da budu zastupljenije na mestima na kojima se donose odluke.

Mihajlović je navela da je neophodno da sve institucije budu deo borbe za unapređenje položaja žena i da je zadatak Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost da sarađuje i sa državnim institucijama i sa organizacijama civilnog društva i međunarodnim partnerima.

Inicirali smo donošenje novih i promenu postojećih zakona, što je bila osnova za dalje konkretne korake. Imali smo 40 odsto žena u prošlom skupštinskom sazivu, imamo i rodno odgovornu Vladu, predočila je ona, istakavši da je, ipak, potrebno uraditi još mnogo toga, posebno kada je reč o učešću žena u donošenju odluka na lokalu.

Od 169 lokalnih samouprava u Srbiji, na čelu samo 22 su žene. Treba zajedno da radimo na tome da ohrabrimo i osnažimo žene da u svim gradovima i opštinama budu zastupljenije i u političkim partijama i u lokalnim organima vlasti, poručila je potpredsednica Vlade.

Ona je istakla da Srbija uspešno sprovodi i rodno odgovorno budžetiranje i da je jedna od retkih zemalja u Evropi koja je definisala okvire, dodavši da je suština da, bez obzira na otpore i opstrukcije, nastavimo da radimo na tome da žene budu zastupljenije u svim sferama društva.

Tokom sastanka bilo je reči o zajedničkim projektima Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i USAID-a u borbi za ostvarivanje jednakih mogućnosti za žene i muškarce u Srbiji, kao i o neophodnosti podizanja svesti o ovoj temi.

Predstavnik Centra za demokratiju i ljudska prava USAID-a Majkl Meknulti istakao je da ta agencija želi da sarađuje sa Koordinacionim telom u domenu podizanja svesti javnosti o borbi za unapređenje položaja žena i borbi protiv nasilja.

Želimo da zajedno utičemo na povećanje broja žena koje će biti liderke u politici, ekonomiji i drugim društvenim oblastima. Vaše iskustvo i ideje će biti dragoceni kao osnova za prevazilaženje svih prepreka. Podržavamo rad Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, jer je važno da zajedno radimo na sprovođenju projekata, rekao je on.

Povezane informacije

Komentari

    Prikaži više 
     Prikaži manje

Ostavite komentar