Novi ciklus programa „Moja prva plata“ od 22. avgusta

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Darija Kisić saopštila je danas da će Nacionalna služba za zapošljavanje raspisati u ponedeljak, 22. avgusta, novi, treći javni poziv za program „Moja prva plata“.

Kisić je navela da je Vlada na današnjoj sednici, na predlog resornog ministarstva, usvojila izmene Uredbe o Programu podsticanja zapošljavanja mladih „Moja prva plataˮ, čime su se stekli uslovi za raspisivanje trećeg javnog poziva ovog programa.

Ona je navela da će u okviru trećeg kruga biti povećane mesečne novčane naknade mladima, korisnicima ovog programa, za oko 15 odsto.

Do sada su realizovana dva ciklusa ovog programa, u koji je uključeno približno 18.000 mladih, naglasila je ministarka i dodala da je Ministarstvo ponosno na dosadašnje rezultate, budući da je 42,2 odsto mladih zasnovalo radni odnos nakon završetka prvog ciklusa, a da se očekuje da nakon drugog ciklusnog perioda taj broj bude i veći od 50 odsto.

Vođena ovim odličnim rezultatima, država se odlučila na to da mladima ponovo da priliku da steknu svoje prvo radno iskustvo. Time država pokazuje da itekako vodi računa o svojim mladima i da teži da im se pruži šansa da pokažu koliko znaju i umeju, podvukla je Kisić.

Prema njenim rečima, država će vrlo brzo pokrenuti i novi projekat koji će se odnositi na studente završnih godina fakulteta, a u okviru kojeg će im biti omogućeno da rade i zarađuju i tokom studiranja.

Povećana novčana naknada

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici izmenjenu Uredbu o programu podsticanja zapošljavanja mladih „Moja prva plata“, kojom su povećani iznosi novčane naknade nezaposlenim mladima koji će biti uključeni u ovaj program po novom javnom pozivu.

Za mlade sa srednjim obrazovanjem iznosi su povećani sa 22.000 na 25.000 dinara mesečno, a za mlade sa visokim obrazovanjem sa 26.000 dinara na 30.000 dinara mesečno.

Novi javni poziv raspisaće Nacionalna služba za zapošljavanje u ponedeljak, 22. avgusta, a sve informacije biće dostupne na veb sajtovima www.nsz.gov.rs i www.mojaprvaplata.gov.rs.

Do sada su realizovana dva ciklusa Programa, u koji je uključeno približno 18.000 mladih. Cilj Programa jeste osposobljavanje za samostalan rad 10.000 mladih sa srednjim i visokim obrazovanjem, do navršenih 30 godina života, bez radnog iskustva, koji se nalaze na evidenciji nezaposlenih Nacionalne službe za zapošljavanje.

Program se sprovodi kod poslodavca koji pripada privatnom ili javnom sektoru, dok prioritet imaju poslodavci iz privatnog sektora, a naročito poslodavci iz devastiranih područja.

Programom „Moja prva plata“ stvaraju se dodatne mogućnosti za osposobljavanje, sticanje prvog radnog iskustva i povećavanje prilika za konkurentnije istupanje mladih na tržištu rada i zapošljavanje, imajući u vidu to da je položaj mladih na tržištu rada nepovoljniji u odnosu na opštu populaciju u Republici.

Povezane informacije

Komentari

    Prikaži više 
     Prikaži manje

Ostavite komentar