Samo četiri odsto žena direktorki, 56 posto ima niža primanja od kolega

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da podaci pokazuju da žene nemaju iste uslove niti istu brzinu napredovanja u poslu, ocenivši da je to fenomen “staklenog pl

Mihajlović je, na predstavljanju istraživanja o faktorima koji doprinose efektu “staklenog plafona” za žene u biznisu u Narodnoj skupštini, istakla da je istraživanje pokazalo da se samo četiri odsto žena nalazi na poziciji direktorki i predsednica i članica nadzornih odbora.

Prema njenim rečima, postoje problemi kada žene žele istim tempom da se uključe i napreduju u političkom, ekonomskom i društvenom životu zemlje.

Ona je ukazala na to da je država donela zakonodavni okvir i jasno proklamovala da je rodna ravnopravnost jedan od naših prioriteta, ali da u realnom životu moramo više da ukazujemo na probleme i da ih zajedno rešavamo i dođemo do onoga što svi želimo, a to su jednaki uslovi i za muškarce i za žene u procesu uključivanja u sve sfere života.

Šefica Kancelarije UN Women u Srbiji Milana Rikanović rekla je da je rodna neravnopravnost prisutna u gotovo svim aspektima naših života, od društvenog do ekonomskog.

Nedavno objavljeni indeks rodne ravnopravnosti pokazao nam je napredak u određenim oblastima, ali i istovremeno procenio da nam je do pune rodne ravnopravnosti potrebno čak 59 godina. Ovo istraživanje je veoma važno jer nam mapiranjem postojećih problema i praksi daje smernice i pomaže da tu viziju rodno ravnopravnog društva realizujemo u što kraćem roku, napomenula je Rikanović.

Potpredsednica za finansije kompanije „Filip Moris internacional“ za Istočnu Evropu Tamara Milovanović rekla je da se u multinacionalnoj kompaniji u kojoj radi mnogo pažnje pridaje rodnoj ravnopravnosti, a globalne prakse se bez izuzetka spuštaju i na lokalni nivo.

Narodni poslanik i jedan od osnivača Kongresa srpsko-američkog prijateljstva (KSAP) Vladimir Marinković rekao je da ovaj skup predstavlja kontinuitet dešavanja u ovoj veoma važnoj oblasti i da će se nastaviti partnerstvo između države, privatnog sektora i NVO, kako bismo unapredili prava i položaj žena u Srbiji.

Skup na kojem su predstavljeni rezultati pomenutog istraživanja organizovali su Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, Narodna skupština i Kongres srpsko-američkog prijateljstva, uz podršku kompanije „Filip Moris“.

Povezane informacije

Komentari

    Prikaži više 
     Prikaži manje

Ostavite komentar