Srbija lider u podršci ženama u biznisu

Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je Srbija primer rodno odgovornog budžetiranja i jedna od retkih zemalja u Evropi koja je definisala okvire u ovoj oblasti.

U saopštenju se navodi da je to rečeno na današnjem sastanku predstavnika Koordincionog tela sa političkom koordinatorkom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za ekonomsko osnaživanje i finansijsku inkluziju žena Marijom Risteskom.

Tom prilikom istaknuto je da je u centru aktivnosti, koje sprovode Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije i potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, ekonomsko osnaživanje žena i podsticanje ženskog preduzetništva.

Tokom sastanka rečeno je da Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost realizuje projekte u saradnji sa domaćim i međunarodnim partnerima sa ciljem unapređenja položaja žena u biznisu, kao i da je zakonom posebno vrednovan neplaćeni kućni rad.

Takođe, Strategijom za rodnu ravnopravnost predviđene su mere koje će doprineti smanjenju jaza između muškaraca i žena na tržištu rada, povećanju učešća žena u visoko plaćenim pozicijama i podršci za otpočinjanje i razvoj biznisa.

Risteska je navela da je Srbija najveća zemlja u regionu, samim tim i najveće tržište, zbog čega je u fokusu EBRD, ukazavši na sve što je u prethodnom periodu, pre svega u normativnim okvirima, urađeno u Srbiji, a na inicijativu Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

Zato i mislimo da treba zajedno da radimo na realizaciji budućih projekata kojima će se unaprediti rodna ravnopravnost, posebno u oblasti ekonomskog osnaživanja žena i razvoja ženskog preduzetništva i koji će odrediti putokaz ka rodno odgovornoj investicionoj klimi, rekla je ona.

Na sastanku je razgovarano i o zajedničkom radu na proceni stanja u privredi, potrebama i podršci ženama u poslovnom okruženju i izazovima sa kojima se suočavaju kompanije koje su u vlasništvu žena ili na čijem čelu su žene.

Povezane informacije

Komentari

    Prikaži više 
     Prikaži manje

Ostavite komentar