Srbija među 19% država koje su uvele rodno budžetiranje

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da su rezultati ostvareni na planu rodno odgovornog budžetiranja pokazatelj da je Vlada posvećena unapređenju položaja žena i stvaranja jednakih uslova za žene i muškarce.

Mihajlović je na konferenciji „Rodno odgovorno budžetiranje – Republika Srbija kao primer dobre prakse“ istakla da od 2015. godine, kada je uveedeno rodno odgovorno budžetiranje, možemo da pratimo ulaganja u vezi sa unapređenjem rodne ravnopravnosti na nacionalnom, pokrajinskom i lokalnom nivou.

Jedna stvar je kada se investira u projekte koji donose dobrobit samo jednom delu populacije, ali je suština da se potrudimo da se budžetska sredstva ulažu u projekte koji će omogućiti jednake uslove za žene, muškarce, devojčice i dečake, jer je to i osnova rodne ravnopravnosti, poručila je ona.

Prema njenim rečima, Srbija je u grupi od samo 19 odsto zemalja koje uspešno sprovode rodno odgovorno budžetiranje i jedna od retkih zemalja u Evropi koja je definisala okvire.

Pored zakona, strategija i akcionih planova koji su osnova za sve što radimo kada je u pitanju i borba protiv nasilja nad ženama i briga o reproduktivnom zdravlju, neophodno je da vodimo računa i o tome gde se investiraju budžetska sredstva, rekla je potpredsednica Vlade.

Ona je navela da je veliki broj lokalnih samouprava, državnih ustanova i ministarstava uveo komponentu rodno odgovornog budžetiranja, kao i da će uvođenje rodne perspektive u budžet unaprediti položaj žena i devojčica.

Šefica Kancelarije UN Women u Srbiji Milana Rikanović rekla je da je za rodnu ravnopravnost važan sistematski pristup i da rodno odgovorno budžetiranje omogućava i transparentnost u trošenju javnih sredstava, što nam omogućava da saznamo koliko budžetska sredstva doprinose smanjenju nejednakosti.

Srbija je jedna od zemalja koja je proglašena za primer dobre prakse i smatra se da je uspostavljen sistem praćenja i ulaganja. Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost je i naš partner i pokretač mnogih odluka i zajedno radimo na smanjenju nejednakosti i osnaživanju žena, napomenula je Rikanović.

Pokrajinska sekretarka za finansije Smiljka Jovanović rekla je da Pokrajinska vlada ambiciozno pristupila rodno odgovornom budžetiranju 2017. godine sa 15 programa, a da ih je sada gotovo tri puta više, jer je to pitanje dugoročnih ciljeva i zadatak svih predstavnika vlasti, bez obzira na to da li je lokalni ili pokrajinski nivo.

Povezane informacije

Komentari

    Prikaži više 
     Prikaži manje

Ostavite komentar