Uskoro novi javni poziv za povećanje energetske efikasnosti

Državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Vlade Republike Srbije Zoran Lakićević najavio je da će resorno ministarstvo krajem januara raspisati novi poziv za sve opštine i gradove za učešće u projektu povećanja energetske efikasnosti, odnosno zamene stolarije.

Lakićević je, gostujući na Radio-televiziji Srbije, izjavio da u prvom pozivu učestvuje 67 opština, a da je u toku ove godine planirano više sredstava i da se očekuje da se prijavi još više lokalnih samouprava i građana.

On je podsetio na to da polovinu sredstava daje država, a polovinu građani, dodavši da je donošenjem Zakona o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije napravljen okvir za smanjenje potrošnje energije.

Projekti započeti prošle godine su samo početak. Imamo dovoljno sredstava u budžetu i sarađujemo sa brojnim međunarodnim finansijskim institucijama. Cilj je da građani ostvare uštede u potrošnji energije i da ujedno čuvamo životnu sredinu, naveo je državni sekretar.

Prema njegovim rečima, resorno ministarstvo je započelo program dodele subvencija za postavljanje solarnih panela za domaćinstva, u kojem učestvuje 37 gradova i opština.

Lakićević je najavio da će uskoro biti poziv i ka građanima koji žele da učestvuju u ovom projektu, i potvrdio da je način finansiranja isti, odnosno da 50 odsto sredstava daje država, a 50 odsto građani.

Povezane informacije

Komentari

    Prikaži više 
     Prikaži manje

Ostavite komentar