Žene mogu biti liderke u razvoju energetskog sektora

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović poručila je sinoć, na 66. sesiji Komisije za status žena Ujedinjenih nacija, da žene mogu da budu lideri u energetskoj tranziciji i razvoju energetike.

Mihajlović je istakla da će se energetski sektor zasnivati na čistoj, zelenoj energiji, inovacijama u ovoj oblasti, novim tehnologijama, odgovornijem pristupu energiji i životnoj sredini, što je prilika da se ohrabri žensko liderstvo u ovoj oblasti, ali i poveća njihovo učešće na pozicijama gde se donose odluke.

Ona je naglasila da je, iako klimatske promene utiču na sve nas, posebno negativan uticaj izražen na žene zato što one često imaju ograničen pristup resursima, te su zato manje zastupljene na mestima donošenja odluka u oblasti energetike.

Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost i UN Women, kako je podsetila, kroz dugogodišnje partnerstvo rade na uvođenju rodne perspektive u javne politike i prakse u svim oblastima političkog, ekonomskog i društvenog života, uključujući i klimatske promene.

Prema njenim rečima, neophodno je uključiti rodnu perspektivu u sve javne politike i projekte u oblasti obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti i klimatskih promena ne samo u Srbiji, nego i u čitavom regionu.

Ukoliko želimo da obezbedimo rodno ravnopravnu tranziciju, važno je imati na umu da žene i muškarci imaju različite energetske potrebe. Moramo promeniti i percepciju da je ovo sektor u kojem dominiraju muškarci, dodala je Mihajlović.

Ona se u svom obraćanju osvrnula i na žene koje su kroz istoriju pokazale da su one te koje se bore protiv svih oblika nasilja i sukoba i da su sposobne da grade mir i stabilnost.

Danas je posebno važno osnažiti žene na globalnom nivou i dati im priliku da učestvuju u pregovorima, jer su one oduvek bile stub stabilnosti i mira i zalažu se za mirno rešavanje sukoba. Dajmo glas ženama širom sveta koje će izgraditi sigurnije, mirnije i ravnopravnije društvo za sve, zaključila je potpredsednica Vlade.

Ovogodišnja sesija Komisije za status žena Ujedinjenih nacija kao prioritetnu temu ima postizanje rodne ravnopravnosti i osnaživanje žena i devojčica u okviru praksi i politika u oblasti klimatskih promena, zaštite životne sredine i smanjenja rizika od katastrofa.

Povezane informacije

Komentari

    Prikaži više 
     Prikaži manje

Ostavite komentar