Žensko preduzetništvo važno za privredni razvoj države

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović ukazala je danas na važnost ženskog preduzetništva za rodnu ravnopravnost i privredni razvoj države.

Mihajlović je, otvarajući konferenciju “Žensko preduzetništvo – povežite se za pokretanje i unapređenje svog biznisa”, naglasila da je žensko preduzetništvo snaga naše ekonomije, ali da je još puno posla pred nama jer najveći broj žena započinje svoj biznis zato što nisu imale mogućnost da se zaposle.

Potpredsednica Vlade je ukazala na to da žene u Srbiji završavaju fakultete uspešnije i u većem procentu, ali da se suočavaju sa diskriminacijom kada izađu na tržište rada.

Bez obzira na to, stvorili smo osnove za to da se žene više bave preduzetništvom, naglasila je ona i dodala da je cilj da u budućnosti ne govorimo o ženskom i muškom preduzetništvu, već da za sve građanke i građane imamo jednake uslove da žive, rade i razvijaju se.

Regionalna direktorka UN Women za Evropu i centralnu Aziju Alija el Jasir navela je da su Vlada Srbije i Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost strateški partneri tog tela UN.

Predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije Sanja Popović Pantić rekla je da je kriza pokazala da su ženska preduzeća ipak otporna jer biraju pametne strategije, ubrzano se digitalizuju i inoviraju.

Direktorka Sekcije za žensko preduzetništvo PKS Branislava Simanić ukazala je na to da PKS intenzivno radi na unapređenju ženskog preduzetništva, koje je odličan resurs zapošljavanja.

Organizujemo konferencije, B2B sastanke, pomoć za izlazak na strano tržište i povezivanje biznisa. U Srbiji danas posluje približno 31 odsto ženskih preduzeća, a naš cilj je da ih bude više, poručila je ona.

Mihajlović je razgovarala ranije danas sa Alijom el Jasir o nastavku uspešne saradnje dveju institucija, regionalnoj saradnji i uvođenju rodne perspektive u sve javne politike.

Mihajlović, koja je i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, ocenila je da je potrebno sprovesti nadzor, istragu i kontrolu rada institucija u vezi sa tragedijom u Vršcu, kako bi se sprečili slični propusti u centrima za socijalni rad.

Prema njenim rečima, država je uradila mnogo toga, pre svega kada je reč o unapređenju zakonskog okvira, obuke svih u lancu koji se bave borbom protiv nasilja u porodici – policije, sudova, centara za socijalni rad.

Nažalost, pokazuje se da postoje propusti u centrima za socijalni rad i ovo nije prvi put. Neophodni su nadzor i istraga kako bi se utvrdilo ko je zakazao i kako da te propuste ispravimo da se više ne bi ponavljalo da se izgubi još jedan dečji život, naglasila je Mihajlović.

Povezane informacije

Komentari

    Prikaži više 
     Prikaži manje

Ostavite komentar